пʼятниця, 25 травня 2007 07:04

Через одну хвору тварину можуть знищити все стадо

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Бабця Марія Щербань із коровою Ромашкою у селі Рівець Вінницького району
Бабця Марія Щербань із коровою Ромашкою у селі Рівець Вінницького району

У селі Рівець Вінницького району від хвороби Ньюкасла загинуло вісім курей. Ветеринари, що приїхали на виклик, одразу зробили всім птахам у селі щеплення.

— У тому дворі господарі раніше відмовилися від щеплень, — говорить провідний спеціаліст районного управління ветмедицини Віктор Герасименко. — Це ще нічого, що половина курей померла, вони могли б усі попадати.

У селі провакцинували всіх птахів. Ветеринарам доводиться переконувати господарів, наскільки це важливо. Якщо від сибірки щепили всю худобу, то з дослідженням на лейкоз та бруцельоз — проблеми. Люди відмовляються пускати ветеринарів до тварин.

— Скільки живу, ніяких прививок не робили, і не треба вони, — бубонить Марія Щербань, 82 роки, жителька села Медвеже Вушко Вінницького району.

Жінка не дозволяє ветеринарам перевірити її корову на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, лептоспіроз та мастити. Від щеплення проти сибірки також відмовляється:

— У мене здорова корова, і молоко дає добре. У Вінниці є постоянні покупателі, і дачніки всі до мене за молоком йдуть. Як молоко добре, то значить, здорова вона.

Заступник начальника районної ветлікарні Володимир Крулицький, 29 років, вмовляє бабу:

— До вас же лікарі будуть боятися прийти, як корова заболіє. Бо є хвороби спільні для людей і тварин. А як ваша не получала щеплення і не провірялась, то де гарантія, що вона на страшні болячки не захворіла?

Ми геть собакам своїм і котам привівки зробили

Баба виводить корову, яка на восьмому місяці тільності. Ветеринар Віктор Герасименко говорить, що поки корова тільна, їй не робитимуть щеплення та не братимуть крові на аналіз. Приїдуть, коли розтелиться. Бабуся каже, що дуже любить свою Ромашку.

— Дітей не мала, чоловік помер, живу зі своїм братом Мішою, — босоніж проводжає ветеринарів до хвіртки.

Законом передбачене обов"язкове щеплення корів, коней та кіз від сибірки. Свиней обов"язково потрібно щепити від чуми, а курей — від хвороби Ньюкасла. Кури — найбільш ризикована група. Вони легко підхоплюють недуги від перелітних птахів. Господарі за день можуть втратити все поголів"я птиці.

Працівники районної ветлікарні щороку об"їжджають усі села. Перед тим попереджають сільраду і просять власників корів зібратися в одному місці.

Виїзд ветеринарів, огляд тварини і консультації коштують 9,5 грн із подвір"я. Сюди входять витрати на бензин, огляд, консультації, щеплення. Вакцинація, забір крові на аналізи та сам аналіз обов"язкові й проводяться за рахунок держави. Корів досліджують на туберкульоз, лейкоз, лептоспіроз, бруцельоз та мастити. Коней — на сап.

— Економічно вигідно проводити вакцинацію тварин, а не знищувати все стадо, коли хоч в однієї тварини знайдуть хворобу, як це роблять у деяких країнах Європи, — зазначає Віктор Козачок. — Ви тільки уявіть собі, скільки довелось би виплачувати компенсацій селянам.

Віктор Герасименко пропонує зупинитися біля будь-якої хати в селі Медвеже Вушко. До хвіртки виходить чоловік у самих штанях.

— Нам сказали, шо треба привівки зробити, то ми й зробили, — запрошує на подвір"я Микола Рудий, 60 років. — У нашому селі колись давно в одної сусідки обнаружили були туберкульоз, то мені який інтерес таким молоком дітей і внуків поїти? Їй немєдлєнно сказали здати на спеціальну бойню. Там день определьонний назначають, шоб і врачі були.

З хати виглядає Миколина дружина Раїса.

— Ми геть собакам своїм і котам привівки зробили, — каже вона.

Собак і котів повинні щеплювати від сказу навіть міські жителі.

У 1980-х знищили 20 тисяч свиней

— На Вінниччині велика епідемія серед тварин востаннє була у 1986–1988 роках, — каже начальник обласного управління ветеринарної медицини Григорій Сидорук. — Тоді близько 20 тисяч голів свиней довелося вбити через чуму. Найбільше на Ямпільському свинокомплексі — 16 тисяч — та на тростянецькому свинокомплексі — 3 тисячі.
Сибірку було виявлено шість років тому. Корову, в якої її знайшли, тут же знищили. Не більше десятка на рік набирається й тварин із позитивною реакцією на вакцини туберкульозу та лейкозу. Хворобу Ньюкасла цього року зафіксували в селі Рівець та в Могилеві-Подільському. Востаннє спалах бруцельозу був зафіксований більш як 50 років тому. Нині щодо цієї недуги Вінниччина вважається благополучною.

Зараз ви читаєте новину «Через одну хвору тварину можуть знищити все стадо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі