четвер, 02 серпня 2007 19:26

Через нестачу кормів селяни здають худобу

Автор: фото: Олена ПЕТРИК
  Жителька райцентру Чечельник Тетяна Тройцюк (праворуч) бідкається сусідці Марії Арсиневич, що вже півтора місяця не виганяє корову на пасовище. Уся трава вигоріла
Жителька райцентру Чечельник Тетяна Тройцюк (праворуч) бідкається сусідці Марії Арсиневич, що вже півтора місяця не виганяє корову на пасовище. Уся трава вигоріла

У липні у південних районах області люди почали віддавати свиней та худобу на забій — нічим годувати. Раніше у цей час тварин купували, щоб вигодувати до весни.

— Здають навіть телят малих. На городах усе покрутилося, посохло, — каже 42-річна Ганна Гром, секретар сільради села П"ятківка Бершадського району.

Через посуху в Бершадському, Чечельницькому, Тростянецькому, Томашпільському, Ямпільському та Погребищенському районах людям важко прогодувати навіть одну корову. Трава на пасовищах вигоріла, бо від травня не було жодного хорошого дощу.

69-річна Тетяна Тройцюк із Чечельника півтора місяця не виганяє корову пастися.

— Чого її там мучити жарою. Тільки реве на полі, — каже жінка. — Годую вдома сіном, люцерною, порізаними кабачками.

Від спеки земля на пасовищах за Чечельником потріскалася. Листя на деревах посохло й облітає. Господарства поки що мають чим годувати худобу. Та з кормами буде дедалі тяжче.

— Сподівалися на кукурудзу, а вона вже засихає, — каже начальник районного управління агропромислового розвитку 41-річний Василь Бондаренко. — У кого з людей більше однієї корови, то здають.

У середньому по області за 1 кг живої ваги свині платять 5–7 грн, за рогату худобу — 6–8 грн. У Бершадському районі заготівельники Львівської та Кіровоградської областей купують свиней по 9–10 грн за 1 кг. Місцеві дають 7,5 грн за кіло свині вагою понад 100 кг.

Літинський м"ясокомбінат купує свиней по 9 грн за 1 кг.

— Ми ще нормально живемо, — каже директор Анатолій Кутинський, 61 рік, — Маємо господарство. Коли люди не везуть тварин, то раз — і закололи свою партію.

Заступник начальника облуправління агропромислового розвитку Анатолій Германюк каже, що до нового року ціна на м"ясо збільшиться вдвічі. Узимку через зменшення поголів"я здаватимуть значно менше худоби.

Зараз ви читаєте новину «Через нестачу кормів селяни здають худобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі