пʼятниця, 09 листопада 2007 07:09

Будиночок у приміському селі можна зняти за 100–120 доларів

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Вінничанка Інна Кучанська з дворічним сином Романом у квартирі, яку вона з чоловіком наймає за 150 доларів на вулиці Артема у Вінниці. За власні кошти в кімнаті та коридорі переклеїли шпалери, привезли свої шафу й холодильник
Вінничанка Інна Кучанська з дворічним сином Романом у квартирі, яку вона з чоловіком наймає за 150 доларів на вулиці Артема у Вінниці. За власні кошти в кімнаті та коридорі переклеїли шпалери, привезли свої шафу й холодильник

"Зараз люди шукають квартири зі зручностями, — пояснює Інна Дорош з агентства нерухомості "Добробут". — Якщо у вересні головним критерієм була ціна, то нині — нормальні меблі та хоча б косметичний ремонт".

Юлія Лірник із чоловіком знімали однокімнатну квартиру на вул. Келецькій. У жовтні господарка почала вимагати гроші ще й за опалення.

— Зразу вона про це не казала, — скаржиться 22-річна Юля. — Тепер ми доплачуємо ще 300 гривень. Загалом — 850. Але тут нема ні ремонту, ні меблів нормальних, тому вирішили зняти іншу.

Із ріелтором Інною Дорош та подружжям Лірників заходимо до двокімнатної квартири по вул. Москаленка в мікрорайоні Тяжилів. Її здають за 900 грн. В оголошенні було зазначено, що в помешканні косметичний ремонт, є меблі.

— А де ж ремонт? — здивовано запитує Сергій Лірник. — Тут же треба все фарбувати. На підлозі немає доріжок.

— Думала робити ремонт. Потім вирішила: зменшу ціну на 100 гривень, то люди й так будуть жити, — виправдовується хазяйка.

Двері у ванній хитаються, фарба на них пошкрябана. Квартира 3-кімнатна. Та здають лише дві, де є балкони. Третя зачинена.

На кухні стоїть холодильник "Донбас" зі зламаною морозильною камерою. У ньому не зачиняються дверцята. Воду в помешканні відключили за несплату.

— Сьогодні включать. Я заплатила борги, — запевняє господарка. — Ви рішайте, чи берете квартіру, бо ви вже шості сьогодні. Якщо берете, то ще тисячу гривень заплатіть за меблі.

Тетяна живе в Києві, документів на квартиру з собою не має. Дізнавшись про це, Лірники відмовилися від винаймання квартири. Хазяйка вигукує услід, що пожалкують. Мовляв, за таку ціну двокімнатної не знайдуть.

У плату включені послуги прибиральниці

Найдорожчі квартири в мікрорайонах Вишенька та Поділля. За однокімнатну там доведеться заплатити $170–250 на місяць, а за двокімнатну — $230–300. У мікрорайонах Тяжилів та Старе місто однокімнатну можна зняти за $110–115, двокімнатну — за $130–170.

Для порівняння: у Хмельницькому однокімнатну здають за $150–250, залежно від району та ремонту. За двокімнатну треба віддати $200–300.

— Нині все більше людей знімають квартири за містом, — розповідає спеціаліст із агенції "Світ вінницької нерухомості" Лариса Шушкевич. — Зараз будиночок в селі Пирогове коштує 100–120 доларів на місяць, а звідти їде маршрутка аж до залізничного вокзалу.

У райцентрах найбільший попит на квартири починається у вересні. На початку зими ціни на оренду падають. Найпопулярніші варіанти — у містах, де дешеве сполучення з Вінницею.

За однокімнатну квартиру в Жмеринці господарі хочуть 350–500 грн. Однокімнатну зі всіма зручностями в Калинівці можна зняти за 300–400 грн.

— Там часто знімають люди, які працюють у Вінниці, — пояснює 29-річна Ліана Деркач із калинівського агентства нерухомості "Благовіст". — Їхати півгодини, електричка коштує дві гривні.

У райцентрі Хмільник найчастіше знімають квартири приїжджі курортники.

— Більшість купують курсівки в санаторії (путівка, за якою оплачується лише курс лікування. — "ГПУ") і платять за житло окремо, — пояснює 26-річна Ірина Прокопчук. — Квартири знімають на місяць, два. За однокімнатну з меблями платять 250–300 гривень.





Найдорожчу квартиру здають за тисячу доларів

Найдорожча пропозиція у Вінниці — квартира в чотириповерховому будинку на вул. Соборній, навпроти зупинки Майдан Незалежності. Господар, який працює в Німеччині, здає її за $1 тис. на місяць. У помешканні на 4-му поверсі є необхідна побутова техніка, дерев"яні вікна з потрійними склопакетами, паркет із червоного дерева, плетена з лози шафа для одягу, камін. У плату включені послуги прибиральниці, яка приходить раз на тиждень.

— Квартирою поки ніхто не цікавився, — пояснює Ольга Трач з агентства нерухомості "Добробут". — Подобово її не здають.

У готелі "Україна" номер "люкс" коштує до 550 грн за добу, двомісний — 250. Подобово здають квартири за 100–160 грн залежно від району.

Права сторін захищає договір

Більшість квартиронаймачів скаржаться на свавілля господарів. Минулого тижня вінничан Наталю та Андрія Коломійців із 2-річним сином виселили. Хазяйка передумала її здавати.
— Ми заселилися в червні на рік, — пояснює Андрій. — Із господаркою домовленість була усною, договір оренди вона відмовилася оформлювати.
Квартиронаймач може захистити свої права, якщо укладе договір між господарем у присутності агента. У документі зазначають термін оренди квартири, розмір плати й завіряють його печаткою агентства. Юридичної сили в суді він не має.
— Але з таким договором можна звернутися до міліції, — розповідає ріелтор агентства "Ідилія" 24-річна Тамара Кривенко. — За законом, сім"ю не мають права виселити в опалювальний сезон із 15 жовтня до 15 квітня. Кілька разів наші клієнти зверталися до дільничного з договором і лишалися жити в квартирі.

Зараз ви читаєте новину «Будиночок у приміському селі можна зняти за 100–120 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі