четвер, 31 березня 2011 16:55

Будинки в селах купують під дачі

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Вінничанин Віктор Гоменюк обрізає  виноградну лозу біля своєї дачі на масиві Барського шосе неподалік Вінниці. Будинки тут продають по 14–20 тисяч доларів
Вінничанин Віктор Гоменюк обрізає виноградну лозу біля своєї дачі на масиві Барського шосе неподалік Вінниці. Будинки тут продають по 14–20 тисяч доларів

"Є ще кілька будинків на продаж. Батьки померли, і діти продають. А так більше немає. Люди із Ладижина, з Криму покупляли і для постійного проживання, і під дачі", — каже секретар Заозернянської сільради Наталія Таран, 42 роки.

У селі 513 дворів, живуть 819 осіб. До райцентру Тростянець 28 км, до міста Ладижин — 8. Село розташоване вздовж Південного Бугу.

— За останні п'ять років, коли сюди газ провели, 70 хат купили приїжджі. Добра хата тоді коштувала 4–5 тисяч доларів, — продовжує Наталія Григорівна. — По вулиці Івана Франка майже всі чужі живуть.

— 15 років тому хату в селі можна було купити за 600 доларів. Зараз такої ціни немає. Є по 11, 12 тисяч доларів. За добротний будинок просять і 18 тисяч, — додає сільський голова Олександр Олійчук, 45 років. — Думаю, через рік-два, коли запрацює птахофабрика "Наша Ряба" під Ладижином, наші хати ще підвищаться у ціні.

38-річна Жанна Мельник із чоловіком живе у селі Романово-Хутір Іллінецького району. 2008 року придбали дачу в селі Глибочок на Тростянеччині, що за 80 км. Вона розташована на березі Ладижинського водосховища.

— Якось чоловік був у тому селі, і йому так сподобалась природа, що порадились і вирішили купити дачу. Він іще любить на рибалку вийти, то має де заночувати, — розповідає Жанна Юріївна. — Узяли її за 2 тисячі доларів. Щоліта приїжджаємо сюди відпочивати і на тиждень, і на два. Кілька років не їздили на море, так тут добре. А біля нас рядом люди з Одеси купили хату, тоже їздять сюди відпочивати. Ще через двір — із Києва.

— Цього року зріс попит на будинки у селах, — пояснює 32-річний Анатолій Мухін, власник вінницького агентства нерухомості "Твоє житло". — Середні ціни на них 11–15 тисяч доларів. Найпопулярніші будинки під дачі у Вінницькому районі — села Писарівка, Якушинці, дачний масив на Барському шосе. Вони недалеко від обласного центру, є хороше транспортне сполучення. Люди туди перебираються навесні й живуть до пізньої осені. Почали також спродувати величезні будинки у ближніх селах по 200–300 "квадратів". Але збути їх складно. Люди зрозуміли, що ті дома дуже дорогі в експлуатації. Тільки за газ у двоповерховому будинку платять 700 гривень на місяць. Такий дім можемо продавати й більше року. У віддаленіших селах купують хати, якщо добре з транспортом. Найкраще там, де є два види — приміська електричка та маршрутка. Популярні населені пункти недалеко від Вінниці — Десна, Сосонка, Тютьки, Сальник, Веселівка, Яришівка, Селище, Могилівка. Тут будинок із газом можна придбати за 15–20 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Будинки в селах купують під дачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі