пʼятниця, 17 серпня 2007 07:02

Бригада Олександра Галицького чистить криниці

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Бригада Олександра Галицького чистить та міняє кільця криниці на вулиці Добролюбова у вінницькому мікрорайоні П’ятничани. Сам бригадир працює під землею. Чоловіки його спускають на мотузку, крутячи корбу
Бригада Олександра Галицького чистить та міняє кільця криниці на вулиці Добролюбова у вінницькому мікрорайоні П’ятничани. Сам бригадир працює під землею. Чоловіки його спускають на мотузку, крутячи корбу

"Кілька тижнів тому побачили, що вода в кухлі зеленкуватого відтінку. Має незвичний присмак, і від неї тхне, — каже 37-річний Олександр Войчишин, який із дружиною Оленою живе в селі Сосонка Вінницького району. — Ми п"ємо цю воду, миємося в ній. Вирішили почистити криницю та продезінфікувати.

Коли Войчишини звели будинок, одразу викопали на подвір"ї криницю. Уперше почистили, коли туди впала сусідська кішка. Відтоді колодязь закривають. Однак вода гіршає. Після чищення — набагато смачніша.

— Найчастіше нас викликають у серпні, — розповідає 32-річний вінничанин Олександр Галицький, який чистить колодязі. — Щодня маємо по три-чотири замовлення. Пов"язано це з тим, що в серпні вода цвіте, стає зеленою й змінює смак. Містить багато бактерій, тому можна заболіти.

Олександр із двома помічниками викачують воду електронасосом. Вибирають мул та миють стінки розчином хлору. За роботу беруть 350–400 грн. Ціна залежить від глибини колодязя й району. Вінницею устаткування доправляють безкоштовно. До сіл — 4 грн за кілометр.

Копати та чистити криниці Олександра навчив батько.

— Тато 40 років цим займався, — каже чоловік. — Коли мені було 14, узяв із собою. Був підсобником. А на дно вперше спустився у 17 років. Хвилин зо п"ять пробув, а тоді став кричати, щоб витягували. Страшно було, але з часом звик.

Сім років тому Олександр зібрав чоловіків. Відтоді вони їздять чистити колодязі по районах області.

— У кожному дворі є криниця, а то й дві, — розповідає Галицький. — Як приїдеш до когось, то сусіди теж просять почистити.

У Вінниці копанням і чисткою криниць займаються сім бригад. Користуються найпростішим спорядженням.

Олександр Галицький не вважає свою роботу ризикованою.

— Обв"язуюся ремньом, сідаю у відро, і хлопці мене помаленьку спускають, — веде далі Олександр. — Звикаю до темноти і лише потім включаю фонарик. Він має бути добре ізольованим. Іноді на дні глибоких колодязів є газ. При включенні світла він може вибухнути.

Кілька разів Галицький відмовлявся чистити занадто глибокі криниці — 60-метрові. Їхнє дно, як правило, впирається в гранітну скелю.

Людині в криниці кисень подають пилососом "Ракета"

— Їх практично нереально вичистити, — скаржиться чоловік. — Граніт не можна вдовбати, та й вода погана. Вона ж радіоактивна. Раджу господарям засипати такі криниці.

Людині в криниці кисень подають пилососом "Ракета". Олександр радить спускатися на дно зі щойно зірваним листям. Вважає, воно переробляє вуглекислий газ.

На дні криниць чистильники знаходять кістяки тварин, годинники, вази, іграшки й відерця. Найцінніша знахідка Олександра Галицького — золотий ланцюжок.

— У Зарванцях колодязь був глибокий. Його давно не чистили, — згадує Войчишин. — Грузив у відро мул. Бачу — щось заблищало. Придивився — золото. Цепочка груба, десь у півсантиметра, а в довжину — 55. Господар сказав, що не його. Я забрав, купив до неї хрестика. У свята одягаю.

Трапляються дерев"яні колодязі, яким понад 100 років.

— Такі збереглися в Бохониках Вінницького району та Селищі Тиврівського. Воду з них уже не п"ють. Та й чистити їх страшно — може плавун піти, і засипле, — пояснює Олександр.

Щоб вода була смачною, копачі радять посадити неподалік криниці калину.

— І головне: доки вода ще не набралася в колодязь, не можна жінці заглядати всередину, — каже майстер. — Бо вода буде тухлою.

У Вінниці колодязі є переважно в районі Старого міста та на Замості. Із 720 міських криниць 48 — приватні. Решта — громадські.

Санстанція безкоштовно перевіряє колодязі громадського користування. Приватники за найпростіше дослідження води на вміст азотних солей платять 20 грн, нітратів — 17. Бактеріологічний аналіз коштує 38 грн.

Цього року якість води в місті краща, ніж торік, кажуть у міській санстанції. Це пов"язано з незначною кількістю опадів. Під час дощів вода змиває нечистоти й просочується в ґрунт.

Воду з сільських колодязів доцільно перевіряти в березні та серпні-вересні, коли ґрунтові води інтенсивно переміщуються. У районній санстанції за 100 грн проведуть дослідження води на нітрити та солі. А повний її аналіз в обласній санстанції коштуватиме 700 грн.

Дитина з Калинівки отруїлася водою з нітратами

— Три місяці тому в Калинівці грудна дитина потрапила в реанімацію, — розповідає спеціаліст обласної санепідемстанції Тамара Руденко. — Мати розводила криничною водою дитячу суміш. Кількість нітратів у ній була дуже високою. При кип"ятінні вони не зникають.
У кожній четвертій пробі води сільських криниць спеціалісти виявляють забруднення. Найбільші проблеми з водою там, де неподалік колодязів є промислові об"єкти. Азотисті сполуки, які спричиняють хвороби шлунка, є у криницях Тульчинського, Хмільницького, Гайсинського, Ямпільського районів. У Калинівському та Мурованокуриловецькому вода забруднена нітратами.
В області понад 100 тис. колодязів.

Зараз ви читаєте новину «Бригада Олександра Галицького чистить криниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі