вівторок, 08 липня 2008 15:16

Борис Поліщук виходив лелеченя

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Борис Поліщук із села Дяківці Літинського району Вінниччини годує Білу Ніжку до шести разів на день. Рибу для прийомного птаха чоловік щодня ловить у місцевому ставку
Борис Поліщук із села Дяківці Літинського району Вінниччини годує Білу Ніжку до шести разів на день. Рибу для прийомного птаха чоловік щодня ловить у місцевому ставку

"Дядьку Борисе, а я ж казала, що Біла Ніжка вас прославить!" — гукає в подвір"я  фельдшера дільничної лікарні села Дяківці Літинського району Вінниччини 11-річна Ольга Любченко.

Борис Поліщук, 53 роки, виходив лелеченя Білу Ніжку. Його дорослі батьки-птахи виштовхали з гнізда, що на стовпі навпроти хати Поліщуків.

— Мабуть, четверо пташенят було забагато для них. Їх же треба прогодувати. А це було найслабшим. Природний відбір... — розмірковує господиня Євгенія Петрівна. — Борис пробував його закинути назад, але ж високо. Та й воно вже ледь тепле було. Я йому ковбаси — не їсть. Тоді чоловік відігрів його, наловив риби. Порізав дрібненькими шматочками, почав силоміць сунути в дзьоб. Надвечір воно оклигало.

Птах живе в Поліщуків уже місяць. Хто це — він чи вона — господарі не знають. А назвали Білою Ніжкою, бо одна ніжка у пташеняти була чорна, а друга — біла.

— Доньки з онуками хотіли назвати Борисом, на мою честь, — каже чоловік. — Але я наполіг на Білій Ніжці. Це ім"я хочу написати й на кільці: "с. Дяківці. 2008. Біла Ніжка".

— Ти чого сердишся? — веде до птаха Борис Поліщук. Лелеченя присіло до землі, шипить. — Що, чужі прийшли?

Із білого поліетиленового пакета чоловік дістає карасика завбільшки з долоню.

— Щодня ловлю для нього рибу, — каже. — Бачите, у нього вже ноги починають червоніти, дзьоб. Орнітологи кажуть, це перша ознака того, що невдовзі птах зможе літати. Біла Ніжка у нас вже тренується. Крилами добре махає. От був найслабшим, а тепер переганяє в рості братів та сестер. У нас же, як на курорті, шестиразове харчування. Щодня з"їдає до кілограма риби.

Біла Ніжка подружилася з усіма домашніми тваринами. Собаки Бобик і Даша часто граються з нею, з котом вона інколи ділиться рибою. А кури, гуси і навіть півень, який спершу трохи сердився, вважають її за свою.

— Десь на осінь, мабуть, полетить від нас, — зітхає господиня. — Он, батько Борисової колеги Людмили Мукоїд, він ще сільським головою в Кусиківцях був, теж колись вигодував лелеченя. Виросло й полетіло. Природа... Але, якщо чесно, то я не хотіла б, аби Біла Ніжка відлітала. Перезимувала б у сараї. Із рибою, правда, буде сутужніше. Але вона потроху починає хліб їсти, борщ. А рідні мама з татом на неї й зовсім не реагують. Хоча для решти трьох, буває, у нас на городі жаби збирають.

Зараз ви читаєте новину «Борис Поліщук виходив лелеченя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі