У селі Лиса Гора Іллінецького району 11 червня череду пасли брати 16-річний Віталій та 11-річний Сашко Рябошапки. Коли ввечері почалася гроза, діти погнали корів у село. Неподалік хат у них влучила блискавка.
Дві корови вбило відразу. Третю звалило, але вона підвелася й пішла далі. Віталік був за метр від місця удару.
— Він у рубашці народився, — каже сільський голова Красненького та Лисої Гори Микола Мусієнко, 52 роки. — Розряд пішов у правий бік, а він упав уліво. Перекувиркнувся чотири рази й нічого не поламав собі.
Убитих корів оглянули ветеринари та страхові агенти компанії "Оранта". За одну господареві виплатять 2 тис. грн, за іншу — 1 тис. грн. Трупи закопали за селом — здавати туші вбитих блискавкою тварин заборонено.
— У вбитих струмом, утоплених чи задушених тварин змінюється кислотність та біохімічний склад м"яса, застигає кров, — пояснює заступник начальника Вінницького райуправління ветмедицини Володимир Симороха.
У м"ясі загиблих тварин через 30–40 хвилин після смерті виділяються трупні палички. Розрізнити таке м"ясо на ринку можна за більш темним забарвленням, яке дає застигла кров.
— У кращому разі цим м"ясом можна отруїтися, чи отримати розлад кишківника, а в гіршому — заразитися якоюсь хворобою, — твердить заввідділом обласної бактеріологічної лабораторії Аліна Мельник.
У Європі вимушено дорізану худобу не їдять. Жива корова нині коштує 4–5 тис. грн.
Коментарі