пʼятниця, 22 червня 2007 07:07

Блискавка вбила двох корів

У селі Лиса Гора Іллінецького району 11 червня череду пасли брати 16-річний Віталій та 11-річний Сашко Рябошапки. Коли ввечері почалася гроза, діти погнали корів у село. Неподалік хат у них влучила блискавка.

Дві корови вбило відразу. Третю звалило, але вона підвелася й пішла далі. Віталік був за метр від місця удару.

— Він у рубашці народився, — каже сільський голова Красненького та Лисої Гори Микола Мусієнко, 52 роки. — Розряд пішов у правий бік, а він упав уліво. Перекувиркнувся чотири рази й нічого не поламав собі.

Убитих корів оглянули ветеринари та страхові агенти компанії "Оранта". За одну господареві виплатять 2 тис. грн, за іншу — 1 тис. грн. Трупи закопали за селом — здавати туші вбитих блискавкою тварин заборонено.

— У вбитих струмом, утоплених чи задушених тварин змінюється кислотність та біохімічний склад м"яса, застигає кров, — пояснює заступник начальника Вінницького райуправління ветмедицини Володимир Симороха.

У м"ясі загиблих тварин через 30–40 хвилин після смерті виділяються трупні палички. Розрізнити таке м"ясо на ринку можна за більш темним забарвленням, яке дає застигла кров.

— У кращому разі цим м"ясом можна отруїтися, чи отримати розлад кишківника, а в гіршому — заразитися якоюсь хворобою, — твердить заввідділом обласної бактеріологічної лабораторії Аліна Мельник.

У Європі вимушено дорізану худобу не їдять. Жива корова нині коштує 4–5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Блискавка вбила двох корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі