пʼятниця, 25 квітня 2008 18:43

Благодатний вогонь привезуть до Вінниці в суботу

Автор: фото: Сергій ХІМІЧ
  Протодиякон Владислав Демченко: ”Є повір’я, якщо вогонь не зійде, то цей Патріарх не благодатний, і рік стане останнім в історії людства”
Протодиякон Владислав Демченко: ”Є повір’я, якщо вогонь не зійде, то цей Патріарх не благодатний, і рік стане останнім в історії людства”

Уперше віруючі зможуть принести благодатний вогонь додому.  І не в неділю, а в суботу — за кілька годин після його сходження у Єрусалимі. Як це відбуватиметься розповідає протодиякон Вінницької єпархії Української православної церкви Московського патріархату Владислав Демченко, 31 рік.

— У Велику суботу делегація з України літаком прибуде до Єрусалима, — каже протодиякон. — Там після вранішньої літургії у Храмі Гробу Господнього вони будуть чекати сходження вогню.

Як довго чекатимуть?

— Щороку — по-різному. Єрусалимський патріарх Феофіл один молиться за закритими дверима Кувуклії. Так грецькою називається печера, де був похований Христос і звідки він воскрес. Буває тільки Патріарх увійде у Кувуклію, вогонь одразу зійде. А буває — зайде і чекає кілька годин. Тоді він найбільше переживає. Є повір"я, якщо вогонь не зійде, то цей Патріарх не благодатний, і рік стане останнім в історії людства.

Хто з української делегації буде чекати сходження?

— Полетять три архієреї: митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр та єпископ Борипільский Антоній, він — ректор Київської духовної академії. Після сходження вони візьмуть вогонь у три лампади й привезуть до Києва.

Як вогонь потрапить до Вінниці?

— У київському аеропорту Бориспіль його будуть чекати три представники Вінницької єпархії зі своїми лампадами. Одразу автомобілем повезуть вогонь до вінницького кафедрального Преображенського собору.

Коли віруючі зможуть його брати?

— У Великодню ніч, після закінчення служби й освячення святкових кошиків. Раніше вогонь доставляли у Вінницю в неділю. Прочани могли його взяти лише на вечірній недільній службі.

Як краще донести вогонь додому?

— Можна вирізати з пластикової пляшки короб і нести в ньому свічку. Або купити спеціальні готові лампадки. Принаймні, люди повинні приготуватися до того, що треба донести вогонь до домівок. До речі, цього року 26 квітня о 14 годині йтиме пряма трансляція сходження вогню на каналі "Інтер".

Зараз ви читаєте новину «Благодатний вогонь привезуть до Вінниці в суботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі