пʼятниця, 02 листопада 2007 07:07

Біоетанол із заводу в селі Бабин продаватимуть за кордон

Цукрозавод у селі Бабин Іллінецького району Вінниччини переобладнають на завод з виробництва біоетанолу. Цього року його викупила українська холдингова компанія "Бестінвест".

Переобладнання коштуватиме 80 млн євро. Роботи триватимуть рік із моменту отримання дозволу на перебудову. Поки що компанія його не має.

На рік етанолу вироблятимуть на 145 млн євро. Продаватимуть тільки за кордон. Власники "Бестінвест" не хочуть створювати конкуренції для інших заводів області.

На Вінниччині біоетанол уже виробляє Гайсинський спиртзавод. А Барський розробив бізнес-план і тепер шукає інвестора.

— Ці заводи не випускатимуть такий якісний біоетанол, як у Іллінецькому районі, — каже головний спеціаліст облуправління економіки 24-річний Віталій Хмелівський. — Якщо справді буде так, як презентувала "Бестінвест", то їхня продукція буде значно кращою. Відповідатиме європейським вимогам.

На Бабинському заводі працюватимуть понад 3 тис. осіб. Це колишні працівники цукрозаводу. Керівництво змінять.

Біоетанол вироблятимуть із кукурудзи, соку та меляси цукрових буряків. Із відходів виготовлятимуть кормові добавки для тварин. Власники планують орендувати 2 тис. га землі в області для вирощування сировини.

— На Вінниччині багато неперспективних маленьких заводів без сировинної зони. Їх і будуть переобладнувати, — зазначає голова облради 55-річний Григорій Заболотний. — Ми хочемо, щоб запровадження нових технологій в Україні починалося з Вінницької області.

Біоетанол — це спирт етиловий зневоджений, виготовлений з біологічно відновлюваної сировини — трав"янистих рослин, деревини, відходів сільського господарства. Його добавляють у дизпаливо, що заливають до двигунів. Це суттєво скорочує ціну пального, а вихлопні гази стають екологічно чистішими.

Зараз ви читаєте новину «Біоетанол із заводу в селі Бабин продаватимуть за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі