субота, 03 листопада 2007 07:01

Біля села Ведмеже Вушко продають яблука більш як десяти сортів

Автор: фото: Максим КАВУН
  Ніна Місецька (праворуч) продає яблука чотирьох сортів. її колеги назватися відмовилися
Ніна Місецька (праворуч) продає яблука чотирьох сортів. її колеги назватися відмовилися

На Барському шосе навпроти села Ведмеже Вушко Вінницького району місцеві жителі влаштували яблучний ринок. У селі багато людей вирощують сортові яблука. З радянських часів тут працює Подільська дослідна станція садівництва Української академії аграрних наук.

Кожна друга-третя машина на трасі Вінниця–Бар зупиняється біля ринку. Покупці пробують майже всі сорти яблук. Купують по 1–2 кг різних.

Тут можна недорого взяти Джонаґолд, Монтуан, Спартан, Тріплін, Чемпіон, Декоста, Альдарет. Найбільші яблука продають по 5–8 грн за 1 кг. Менші або червиві — по 2,5–3 грн. На ринках міста подібних сортових яблук немає. За несортові малі яблука просять по 2–3 грн за 1 кг. Невеликі сортів Альдарет, Білий налив, Ґолден-Делішес продають по 5–6 грн.

До ринку під"їжджає авто. Жінка хоче купити саджанці для дачі. Обирає сливу та дві яблуньки. 44-річна Ніна Місецька допомагає знайти потрібний сорт.

— У нас іще малина по 2 гривні є і смородина по 3. Клубніку сортову по 40 копійок за штуку продаємо. Є така, що по два рази на рік родить, — припрошує клієнтку Ніна.

Жінка погоджується купити по 1 кг яблук того ж сорту, що й саджанці.

— Тут я точно впевнена, що купую саме той сорт, який хочу, — говорить Тетяна Резидент. — А на базарі знайомі порадили не брати, бо дички попадаються зовсім неприщеплені.

Поряд стоїть вагончик Подільської дослідної станції. Усіх, хто приїжджає по яблука, жінка направляє до складів господарства у село.

— У нас 860 сортів яблук, — говорить продавщиця з вагончика. — А закуповують, як правило, по кілька десятків тонн. Чула, що на Донецьк, на Київ везуть наші яблука. У них сортових мало й дуже дорогі.

У будній день уздовж дороги стоять п"ять-шість жінок, у вихідні виходить більш ніж десять. Розповідати, як іде торгівля бояться, бо ринок стихійний.

— До нас приїжджали якісь із податкової, по 60 гривень штрафу здерли, — говорить одна з них, відвертаючись від фотоапарата. — Казали, щоб у Вінницю на базари йшли. А я поїхала, попробувала всунутися серед тих спекулянтів на Західному ринку, куди ринок "Юність" перевели. За місце заплатила, а покупців нема.

Зараз ви читаєте новину «Біля села Ведмеже Вушко продають яблука більш як десяти сортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі