пʼятниця, 18 травня 2007 07:08

Безробітних учать розводити гливи

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Петро Сідорук у вінницькому цеху з вирощування грибів товариства ”Капрікорн”. Показує, як ростуть гливи з мішків, набитих сумішшю соломи та лушпиння зернят. Такий же цех товариство має в місті Хмільник
Петро Сідорук у вінницькому цеху з вирощування грибів товариства ”Капрікорн”. Показує, як ростуть гливи з мішків, набитих сумішшю соломи та лушпиння зернят. Такий же цех товариство має в місті Хмільник

Понад рік 32-річний хмільничанин Петро Сідорук шукав роботу. Раніше працював на будівництві. Звільнився за власним бажанням — хотів спробувати щось нове. У Центрі зайнятості запропонували приєднатися до групи майбутніх спеціалістів із вирощування грибів-глив.

Групу із 10 осіб набрали в березні. Закінчаться курси в червні. Від слухання лекції безробітні поступово переходять до занять у грибному цеху.

— Коли побачив перші гриби, не міг повірити, що виростив їх своїми руками, — каже Петро. — Ще й заробляти можна по тисячі гривень на місяць.

Безплатно навчати безробітних запропонувало вінницьке товариство "Капрікорн". У Хмільнику воно має цех із розведення глив.

Директор "Капрікорну" Сергій Ткаченко, 47 років, вирощує гриби вісім років. Він учився в Київському інституті ботаніки ім. Холодного та на курсах для грибників у Москві.

— Коли починав 1999-го у Вінниці, гливами тоді не займалися, лише шампіньйонами, — розповідає Сергій Ткаченко. — Та гливи практичніші. На них менші затрати, хворіють вони рідше.

Ті, хто пройде курси, отримають свідоцтва зі спеціальності майстер-грибник.

— Із нашими дипломами можна спокійно їхати до Голландії і там допомагати вирощувати гриби, — зауважує Ткаченко. — Двадцять євро за годину дають. Можна також відкрити власну справу.

Для початку треба витратити щонайменше тисячу гривень на посівний матеріал та мішки з субстратом — ґрунт для глив. Розмір стартових інвестицій залежить від площі розміщення розсади. Для дозрівання грибів найкраще підходять підвали, гаражі.

— Навіть дома на балкон кілька мішків кинув. Приходять гості, відразу готую гриби свіженькими, — ділиться Сергій. — Із квадратного метра щомісяця можна зібрати до 25 кілограмів глив.

Із початку року в Хмільницькому районі зареєстрували 700 безробітних. Половина знайшла роботу в санаторіях міста та на сезонних роботах в селах. Найбільший попит на мулярів, столярів, плиточників. Зарплата — 420–1000 грн.

— Багато людей виїхало на заробітки, а рідному місту також потрібні нові будівлі, — зітхає заступниця директора міжміського Центру зайнятості в Хмільнику Тетяна Яременко. — Популярні також кухарі, кондитери, офіціанти та водії всіх категорій.

Для радгоспу в селі Жданівка шукають головного енергетика та зоотехніка.

— Це вперше, коли за рік не можемо підібрати працівників, — говорить Яременко. — Зарплата в них непогана — від 560 гривень.

У Хмільнику вісім санаторіїв, тому завжди потрібні медсестри та масажисти.

Зараз ви читаєте новину «Безробітних учать розводити гливи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі