вівторок, 19 лютого 2008 17:18

Автошколи збільшать практику водіння на 10 годин

Автор: фото: Надія ШПУТУН
  Директор Вінницької автошколи Товариства сприяння обороні України Анатолій Мельник: ”Випускники відчувають себе непевно на дорогах і тому дотримуються правил”
Директор Вінницької автошколи Товариства сприяння обороні України Анатолій Мельник: ”Випускники відчувають себе непевно на дорогах і тому дотримуються правил”

Минулого тижня у Вінницькій області сталося 76 автомобільних аварій. У них загинули шестеро й травмувалися 21 особа. Часто в ДТП звинувачують водіїв із малим досвідом. Директор Вінницької автошколи Товариства сприяння обороні України 69-річний Анатолій Мельник вважає таке ставлення упередженим.

— Я щомісяця вимагаю у даїшників статистику, скільки випускників автошкіл у перший рік потрапили в аварії. Таких практично немає, — каже Анатолій Мельник. — Випускники відчувають себе непевно на дорогах і тому дотримуються правил. Ми рекомендуємо їм на мінімальних швидкостях їздити 2–3 роки.

Хто найчастіше винен в аваріях?

— То все "аси". Показують свою майстерність і створюють аварійні ситуації.

Помилкою було дозволяти здавати екзамени в автошколі без підготовки. Даїшники це зрозуміли потім.

Людина, яка вже водила автомобіль батька, буде поганим учнем в автошколі. Легше вчити з нуля, ніж перевчати.

Нові стандарти навчання в автошколах покращать ситуацію на дорогах?

— Їх ще не запровадили, хоч вже давно планують. Пропонувалося зменшити теорію та на 10 годин збільшити практику. Зараз для категорії "В" (легкові машини. — "ГПУ") 50 годин їздять. За новими стандартами треба 60. Термін навчання не зміниться, як був 2,5 місяця, так і залишиться. Вартість зросте. Бо, крім плати за навчання 1100 гривень, ще треба 60 літрів бензину.

Чи змінюється кількість учнів?

— Торік випускників було 1647. Якщо совєтські часи брати, то випускників було у два рази більше (раніше автошколи ТСО готували більшу частину водіїв. Нині відкрилися інші школи. — "ГПУ").

У Вінниці щорічно по дві тисячі нових авто реєструють. Робота в нас буде. Зараз є можливість кредити брати, от машини й купують.

Ви в аварії потрапляли?

— Та ніколи! У мене 56 років водійського стажу, я на жовте світло не поїду. Хоча в аварію можна й через когось попасти. Перший автомобіль ГАЗ-51 я з Грозного пригнав, так на ньому в колгоспі і їздив. Він у мене навіть пом"ятим не бував.

Зараз ви читаєте новину «Автошколи збільшать практику водіння на 10 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі