пʼятниця, 14 грудня 2007 17:36

Яструб розбився об вікно Ладижинської електростанції

Автор: фото: Едуард КОСЯК
  Працівник Ладижинської теплоелектростанції Вадим Черній тримає мертвого яструба, що розбився, переслідуючи голуба
Працівник Ладижинської теплоелектростанції Вадим Черній тримає мертвого яструба, що розбився, переслідуючи голуба

На теплоелектростанції в Ладижині Вінницької області 11 грудня яструб врізався у вікно. Це сталося в переході, що з"єднує адмінкорпуси та котлотурбінний цех.

— Ми бачили, як він із величезної висоти кулею спікірував на голубів, — розповідає 38-річний Віталій Сутик, інженер-електронник відділу засобів диспетчерського технічного керування ТЕС. — Голуби — місцеві і знають, де сховатися в разі небезпеки. Як побачили хижака, то миттю залетіли під перехід. Яструб же не впорався, так би мовити, з керуванням своїми крилами і на швидкості врізався у скло.

Від удару у вікні утворився отвір. Яструб упав під ноги людям. У переході перебувало близько 20 осіб.

Скло було завтовшки 8 мм. Воно стійке до вібрації. Енергетики виміряли розмах крил птаха — він 92 см.

Зоологи стверджують, що яструби під час полювання прорізають зарості на швидкості 56 км/год. Довжина їхнього тіла — до 70 см. У нас поширені яструби-тетеревятники. Над очима вони мають крупні білі смуги, схожі на брови. Тіло зверху темне, знизу — в сіро-білих поперечних смугах. Вони полюють на горобців, качок, зайців та білок.

Із яструба збираються зробити опудало.

Місяць тому в димохід вінницького будинку впало кошеня. Щоб його дістати, рятувальники розібрали комин.

— Нам хазяйка подзвонила, сказала, що в неї в стіні щось нявчить, — розповідає працівник Вінницької станції юних натуралістів Валерій Ковальов. — Зразу подумали, що з жінкою щось не те... Виявилося, що в будинку колись було пічне опалення. Піч розібрали, а димохід залишився, от в нього з даху і впало кошеня. Довелося в будинку розбирати шматок стіни, щоб витягнути котика. Коли дістали, хазяйка стала кричати, що ми вийняли чортеня, таке воно було чорне. Коли кота покупали — виявився світло-сірого кольору.

У селі Корделівці Калинівського району чотири місяці тому під поїзд потрапив олень. Тварина вийшла із лісу і стояла на рейках. Серед ночі його засліпило яскраве світло потяга. Водій не встиг відреагувати. Олень помер одразу ж.

У селі Оленівці Вінницького району у лютому цього року селяни рятували козулю, що вийшла з лісу на тонкий лід.

— Я побачив зранку, що по льоду ходить тварина, — говорить працівник кафедри біології вінницького педуніверситету Олексій Ковальський. — Вона боялася йти на берег і стояла серед ставка.

Селяни викликали рятувальників. Вони намагалися дістати козулю з драбини, так як лід був дуже тонкий.

— Уже майже добралися до тварини, але вона почала панікувати і кинулася в воду, — розповідає Олексій. — Тоді один із рятувальників стрибнув у воду за нею і витягнув на берег. Тварина ще не встигла захлинутися водою, через кілька хвилин відійшла.

Козулю забрали селяни.

— Ми її шерстку фєном сушили, — каже 12-річний житель села Оленівки Ігор Матківський.— Вона якісь звуки іздавала, схожі на "яш", рішили Яшкою назвати.

У Матківських козуля прожила до весни, потім її відвезли у ліс.

Найчастіше вінницьким рятувальникам доводилося допомагати лебедям. Вони взимку примерзають до льоду.

Зараз ви читаєте новину «Яструб розбився об вікно Ладижинської електростанції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі