четвер, 31 липня 2008 18:57

Астрономи сфотографують сонячне затемнення

1 серпня, о 13.13 за київським часом, відбудеться сонячне затемнення. Місячний диск на 33% перекриє сонце. Востаннє таке було в 2005 році. Цього разу працівники вінницького планетарію винесуть на вулицю телескоп і фотографуватимуть це явище.

— Повне затемнення буде в Сибіру, — каже директор планетарію Марія Левченко, 66 років. — У Новосибірськ з"їжджаються астрономи з усього світу й уже давно заброньовані місця в готелях.

На території України 100% сонячне затемнення було 1954 року, наступне очікується 2061-го.

— У 1999 році, коли на 88 відсотків сонце було перекрите, багато хто стверджував, що наступить кінець світу, — продовжує Марія Федорівна. — Тоді багато людей зверталися до офтальмологів. Вони дивилися на сонце.

Директор планетарію порадила за три дні до і три дні після затемнення не робити важливих справ. У багатьох людей може погіршитися самопочуття.

— Головне — не брати в голову. Якщо людина налаштується на те, що в той день вона захворіє, то це обов"язково станеться, — запевнила 43-річна дільничний терапевт Вінницької міської поліклініки N2 Олена Ткачук.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи сфотографують сонячне затемнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі