пʼятниця, 13 липня 2007 07:00

Археологи в Барі знайшли ядра та козацькі кулі

Автор: фото: Валентина Мураховська
  На долоні краєзнавця Миколи Йолтуховича знайдені в Барській фортеці польські мідяки-”баратинки” та застібка для одягу у формі маленького арбалета
На долоні краєзнавця Миколи Йолтуховича знайдені в Барській фортеці польські мідяки-”баратинки” та застібка для одягу у формі маленького арбалета

"На території Барської фортеці археологи викопали дві траншеї і на глибині одного метра наштовхнулися на знахідки, — розповідає мер Бара 41-річний Олександр Козак. — Це уламки ядер, картеч, козацькі кулі, мідяки 1660 року. Викопали кераміку різних часів, починаючи з XII століття. Знайшли турецьке скло XV століття".

61-річний Микола Йолтухович, місцевий краєзнавець, показує нам  знайдені польські мідяки-"баратинки", застібку для одягу у вигляді маленького арбалета й кільце для ремінців військової збруї.

Розкопки оплачували за спонсорські кошти. 20 тис. грн виділили місцеві фірми, 6 тис. — бізнесмен Сергій Солоненко, 14 тис. — австро-українська фірма "Пфанер Бар".

Частину знахідок відвезли до Києва на дослідження. Для майбутніх експонатів мерія зробить музей у кімнаті будівельного ліцею.

У планах мерії Бара відбудувати стіни старовинної фортеці, щоб привабити до міста туристів. У парку біля річки Ров можна бачити залишки довгого муру.

— Це була друга за величиною військова фортеця на Поділлі, — показує рукою на зарості кущів міський голова Олександр Козак. — Найбільша в Кам"янці-Подільському. Тут містився великий гарнізон, навіть було п"ятдесят гармат.

Наступного року для відвідування туристів відкриють підвал, у якому колись зберігали зброю. Зараз вхід до арсеналу закритий залізними дверима і засипаний землею.

— Пам"ятаю з дитинства, що арсеналом люди користувалися як льодовою. Із річки взимку наносили лід, і там усе літо зберігали продукти. Я поруч виріс, — згадує мер. — Глибина тут понад три метри, збереглися хороші стіни, кажуть, всередині залишилось трохи зброї. Хочемо відгорнути землю від входу, очистити стіни від трави.

Відновити арсенал і створити в ньому музей запропонував краєзнавець Микола Йолтухович. Він порадив розкопати до фундаменту стіну біля річки, після чого її висота з трьох метрів збільшиться до п"яти.

Уперше про реставрацію залишків фортеці заговорили п"ять років тому.

— На 600-річчя Бара мали приїхати поважні гості з Польщі та Італії, — каже краєзнавець Микола Йолтухович. — Тоді й подумали відбудувати стіну.

У XVII столітті в Бар переніс резиденцію коронний гетьман Станіслав Конецпольський. Він наказав звести мурований замок замість дерев"яного.

Будівництвом зайнявся француз Гійом де Боплан.

1768 року в замку відбулася Барська конфедерація, після якої  польська шляхта розпочала війну з Росією. Росіяни зруйнували фортецю, відтоді замок занепав.

Зараз ви читаєте новину «Археологи в Барі знайшли ядра та козацькі кулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі