вівторок, 08 квітня 2008 17:14

Араби купуватимуть відходи Ладижинської ТЕС

Минулого тижня представники українсько-арабської фірми "ІВМ-Україна" домовилися із  директором Ладижинської теплоелектростанції на Вінниччині, що забиратимуть усі відходи виробництва.

Зола та шлак утворюються після спалення вугілля. Араби планують використовувати їх для вироблення шлакоблоків, що на вигляд не відрізняються від бетонних.

— Араби довго приглядалися до різних ТЕС в Україні. Відбирали зразки, — говорить 50-річний Василь Новицький, заступник головного інженера станції. — Наша зола їм сподобалася за якістю. І ціни вигідніші. Ми беремо 25 гривень за тонну. Колеги з Бурштинської теплостанції просять на 5–10 гривень більше.

Раніше шлак і золу Ладижинська станція продавала будівельним фірмам із Прибалтики. Вони вважали економічно вигіднішим купувати та транспортувати золу з України, ніж використовувати звичайний цемент.

— Десять років тому золу та шлаки звозили на наше звалище. Їх накопилося понад 25 мільйонів тонн, — розповідає Новицький. — Потім установили систему сухого відбору золи та відділення її від шлаку. Стали продавати. Шлак розбирали і місцеві будівельні фірми, і закордонні великі підприємства. За рік можемо відвантажити близько 100 тисяч тонн золи та шлаку.

Зараз ви читаєте новину «Араби купуватимуть відходи Ладижинської ТЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі