четвер, 25 лютого 2010 21:04

Як лікувати нежить

Узимку нежить підхоплює чи не кожен другий. Усе тому, що насамперед до носа потрапляє інфекція з повітря, ніс перший реагує на переохолодження організму. Хворі здебільшого рятуються судинозвужувальними препаратами, забуваючи, що їх можна використовувати не більше тижня, бо вони підвищують тиск.

На допомогу приходять інгаляції. Найпопулярніші — із настоянки лікарських рослин. У порцеляновий чайник засипають по столовій ложці м"яти, нагідок, звіробою, заливають окропом та доводять до кипіння. Накривають лійкою й обережно, щоб не обпектися, вдихають пару по 5 хв. то однією, то другою ніздрею. Інгаляції повторюють чотири-п"ять разів на добу.

Львів"янка 53-річна Олена Морочинець робить інгаляцію над каструлею з картоплею у мундирах. Жінка варить кілька дрібних картоплин до готовності, зливає воду та, накривши голову рушником, дихає парою.

— Вдихати треба носом, — каже Олена Володимирівна. — Процедура триває доти, поки картопля парує. Дві-три такі інгаляції — й недуга минається. Ніс іще добре прогрівати круто звареними яйцями. Гаряче яйце загортаю в серветку або рушник і катаю його навколо носа. Тримаю до повного охолодження. Якщо зробити так, зранку прокинетеся без нежитю.

Серед народних методів лікування недуги — закрапування у ніс цибулевого чи часникового соку.

— Якщо робити це чистим соком, можете отримати опіки, — пояснює Олена Морочинець. — Але якщо змастити ніс вазеліном, а тоді вставити туди тампони, змочені соком, на 15 хвилин, то процедура пройде безболісно.

До складу входять морська сіль, шипшина та солодка

Допомагає і сік алое та каланхое або зі свіжого чи відвареного буряка. Достатньо трьох-шести краплин у кожну ніздрю три-шість разів на добу. Посилити ефект можна масажем носа. Треба стиснути кулаки і масувати ніс нігтями великих пальців.

— Усі з перелічених методів лікування мають право на життя, але нежить — хвороба небезпечна, і значно гіршими можуть бути її наслідки, — говорить президент Клубу-школи здорового способу життя "Здравник" Олександр Сидоренко. — Серед найпоширеніших ускладнень — отит, гайморит, запалення кори мозку, або менінгіт, астматичний бронхіт і астма. Я сам із дитинства пам"ятаю вічні простуди, ангіни, запалення та тонзиліти. А в армії, вкотре змерзнувши, підірвав здоров"я так, що мені видалили мигдалини. Тому зараз раджу займатися профілактикою, щоб не допустити усіх цих недуг.

Лікарі запевняють, що не так уже й складно — залишатися здоровим і не заліковувати застуду.

— Достатньо лише користуватися спеціальним комплексом для промивання носа та носоглотки "Долфін", — продовжує Олександр Миколайович. — Його розробили російські вчені кілька років тому. Сьогодні цей засіб можна придбати у всіх обласних та районних центрах України.

Киянка 28-річна Ольга Степанчук на четвертому місяці вагітності. Найбільше боїться занедужати на грип чи гостре респіраторне захворювання.

— Інфекція потрапляє до організму через ніс, тому задля профілактики користуюся  комплексом "Долфін", — розказує. — Це зручний флакон із насадкою та мінерально-рослинний препарат у вигляді порошку. До складу "Долфіну" входять морська сіль, шипшина та солодка.

— При розчиненні засобу виходить рН-нейтральна рідина, що забезпечує потрійний ефект — в одній суміші ви отримуєте сольовий, лужний і трав"яний розчини, — пояснює Олександр Сидоренко. — Рідина повністю заповнює одну половину носа по всій довжині носових ходів, омиває носоглотку і виходить з іншої половини, вимиваючи слиз, мікроби та частинки пилу. Але при цьому не потрапляє в інші органи дихання. Консультанти " Здравника" порадять, як застосовувати препарат.

"Долфін" допомагає при бронхітах, астмі, ефективний при застуді та гострих респіраторних захворюваннях. Препарат знімає подразнення у горлі.

Зараз ви читаєте новину «Як лікувати нежить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі