четвер, 24 грудня 2009 18:52

300 грамів вина коштують 1700 гривень

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Власник італійського ресторану ”Тірамісу” Лучіо Ферреро показує, як правильно наливати вино і з чим його їсти. Для свого закладу вина замовляє з Італії. Каже, вони відрізняються смаком від тих, що розлиті в Україні
Власник італійського ресторану ”Тірамісу” Лучіо Ферреро показує, як правильно наливати вино і з чим його їсти. Для свого закладу вина замовляє з Італії. Каже, вони відрізняються смаком від тих, що розлиті в Україні

 "Газета по-українськи" склала п"ятірку найдорожчих вин, які можна придбати у Вінниці.

— "Шато дей Кен" — це унікальне французьке вино, — пояснює власниця магазину "Винний бутік" Олена Гнатенко. Це єдиний заклад в обласному центрі, що спеціалізується на французьких та італійських винах. — Його роблять із виноградинок, на які сіла пліснява. Вона вбирає зайву вологу, а в ягоді лишається тільки цукор. Збирають ці виноградинки вручну, тому вино дуже дороге.

Настоюють напій протягом 42 місяців у нових дубових бочках. Він має присмак персика, ананаса, кокоса, мускатного горіха, з ванільним і карамельним відтінками.

— Колись у нас у магазині пляшка цього вина впала й розбилася. Такий аромат стояв! Хто заходив, запитували, що так пахне, — каже Олена. — Запах був надзвичайний, нічого подібного раніше не чула. 300 грамів цього вина коштують 1700 гривень. Купують його в основному ті, хто хоч раз спробував. Воно сухе й солодке. Дещо схожа на нього "Діндерела", її роблять в Італії. Але там використовують в"ялений виноград. Пляшка такого коштує 350 гривень.

Червоне італійське сухе вино "Кастело Банфі" виготовляють із винограду Совіньйон та Мерло. Настоюють у дубових бочках два з половиною роки. Ще півтора вино стоїть у пляшках.

— Має фруктовий аромат зі смаком спецій, тютюну і шоколаду. Пляшка коштує 1539,2 гривні. У нас були вина і по 17 тисяч гривень, але зараз їх привозимо тільки на замовлення з Києва. У Вінниці ними мало цікавляться.

Пляшка французького "Шато Дюар Милон Ротшильд" коштує 1200 грн.

— Вино із сортів винограду Каберне, Совіньйон і Мерло. Має аромат пирога з чорницею, кедрового горіха, чорної смородини та малини, — каже Гнатенко. — Є солодкуватий присмак. Найкраще підходить до м"яса і дичини. Його також можна закушувати сиром.

Чилійське вино "Кло Апальта" має приємний терпкуватий смак, присмак ожини, черешні, малини, смаженої ванілі, чорного шоколаду і кави. Пляшка коштує 920 грн.


Кримські вина можна придбати в магазинах та супермаркетах Вінниці. Найдорожче — 2100 грн — коштує 1 л кагору "Аю-Даг" 1939 року. Його продають у подарункових коробках, тримають у замкнених скляних вітринах.

— Кагор має найскладнішу рецептуру виготовлення. Найбільше цінується вино з витримкою понад 10 років, — говорить продавець Вікторія Томашенко, 28 років. — В "Аю-Дага" присмак чорносливу, кавових зерен і карамелі. Смакує із сирами і фруктами.

Італієць Лучіо Ферреро, який має у Вінниці власний ресторан, вина для свого закладу замовляє з Італії.

— Можна купити італійське вино в супермаркеті, але воно відрізнятиметься від справжнього. В Україні немає хороших вин. Таке вино, яке в Італії можна купити за 1 євро і його п"ють замість води, тут коштує близько 200 гривень.

Ферреро зауважує, що в Італії вино цінують залежно від того, в якому місці та з якого винограду його роблять. На виноградниках, що високо в горах, ягоди однаково освітлює сонце, тому вони рівномірно достигають. Таке вино найдорожче. Міцності додає солодший сорт винограду.

— В Україні немає культури пиття вина. Дороге потрібно смакувати, відчути кожну нотку. Пити його повільно, маленькими ковтками. Зазвичай червоне беруть до м"яса, біле до риби. Сухе солодке смакує із фруктами та шоколадом, — радить італієць.


Найдорожчі вина в райцентрах


Хмільник — італійське вино "Бароло", 250 грн
Могилів-Подільський — грузинське "Хванчкара", 159 грн
Немирів — італійське "Дон Паріньйон", 1600 грн
Бершадь — кримське "Кагор", 520 грн
Калинівка — грузинське "Алазанська долина", 120 грн
Зараз ви читаєте новину «300 грамів вина коштують 1700 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі