пʼятниця, 22 лютого 2008 18:16

22-місячна Соломія Літвін стала наймолодшою гімнасткою

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Вінничанка Cоломійка Літвін займається художньою гімнастикою в залі ВПТУ №15. На тренування вона почала ходити у рік і сім місяців. Дівчинка дуже пластична, з перших занять уміла сідати на шпагат. Тренери кажуть, з неї виросте майбутня чемпіонка. Соломія
Вінничанка Cоломійка Літвін займається художньою гімнастикою в залі ВПТУ №15. На тренування вона почала ходити у рік і сім місяців. Дівчинка дуже пластична, з перших занять уміла сідати на шпагат. Тренери кажуть, з неї виросте майбутня чемпіонка. Соломія

У спортзалі Вінницького ВПТУ N15 на вул. Порика безкоштовно навчають художної гімнастики півсотні дітей від трьох до п"яти років.

У залі новачки сперлися на шведські стінки та роблять розтяжку. Потім ідуть займатися на килимок. Серед них білява дівчинка з двома хвостиками.

— Це наша найменша гімнастка Соломійка Літвін, — каже тренер 20-річна Юлія Колівошко. — Їй усього рік і десять місяців. До нас прийшла три місяці тому, а вже брала участь у змаганнях. Вона з перших днів сідала на шпагат, робила "корзинку", "мостик".

Дівчинка ще не вміє говорити, але розуміє все, що кажуть тренери.

— Соломійка, зроби шпагатик, — звертається до неї Юлія.

Та киває головою і швиденько сідає на килимок, робить шпагат.

— Вона в нас із народження гімнастка, — усміхається мати дівчинки Людмила Літвін, 29 років. — Хочу її вдягнути, а вона перевертається і складається. До трьох місяців вагітності я не знала, що ношу дитину. Ходила займатися акробатикою для підтримки форми. Чоловік каже, тому Соломійка така гнучка.

Дівчинка старанно повторює за тренером вправи. Дещо в неї виходить краще, ніж у більш дорослих. Старша донька Літвіних 5-річна Олександра теж ходить на гімнастику. Почала займатися, коли побачила, як добре виходить у сестри.

Батьки не платять за заняття. Що три місяці тренери влаштовують змагання серед вихованців. Кращих відзначають нагородами.

— Декому даємо грамоти чи медалі, а комусь іграшки, — пояснює Юлія Колівошко. — Це хороший стимул для дітей. Вони хочуть бути першими, більше стараються, займаються вдома.

Заняття ведуть тренери Юлія Колівошко та 20-річна Анна Суржак. Вони закінчили Вінницьку дитячу спортшколу N1. Мають звання майстрів спорту з художньої гімнастики. Юля — третьокурсниця політехнічного університету, Аня — педуніверситету.

— Коли організовували секцію, планували тренувати дітей професійно, — розповідає Юлія. — Зараз маємо кілька учениць, які можуть серйозно змагатися на всеукраїнському рівні. Інших записуємо в спеціальні групи й великої нагрузки їм не даємо.

— Мені боляче, — кривиться Ангеліна Прокопчук, 5 років. — Не буду робити цю вправу, — тупає ніжкою.

До неї підходить Суржак і показує, як виконувати вправу "корзинка". У дівчинки виходить. Вона радіє.

— Важко з новенькими, — говорить Аня. — До кожного підійти, показати.

Торік Юля й Аня започаткували громадську спортивну організацію. Знайшли спонсорів, які платять за оренду зали. Доки навчаються в університетах, то з дітьми займаються безплатно. Кажуть, це помагає їм не втрачати форму.

У спорткомплексі на вул. Фрунзе у Вінниці уроки художньої гімнастики дітям дають приватні інструктори. Місяць заняття в групі з 20 осіб коштує 50 грн. Приватне заняття з тренером — 50 грн.

— На такі заняття приходять діти, які серйозно займаються спортом, — пояснює тренер із художньої гімнастики Світлана Єгорова. — Їм даємо посилену програму.

На заняття з художньої гімнастики можна віддати дитину до Вінницької спортшколи N1. За місяць тренувань там потрібно заплатити 45 грн.

Із нового року відкрили приватну школу з художньої гімнастики в райцентрі Калинівка. Там беруть 40 грн.

Для тренувань треба купити закритий купальник за 30–50 грн, чешки за 25–30 грн, скакалку з мотузки за 10 грн і пластмасовий обруч за 25 грн.

Зараз ви читаєте новину «22-місячна Соломія Літвін стала наймолодшою гімнасткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі