четвер, 02 серпня 2012 16:50
Вадим Карнаухов
Вадим Карнаухов
Віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв

Даішники проти відеозйомки, бо запланували збільшити дохід від хабарів

На 15 діб садитимуть або штрафуватимуть від 136 до 255 грн водіїв, які знімають на відеокамеру працівників ДАІ без їхньої згоди. Про це написав у листі-роз'ясненні Володимир Рєзніков, заступник начальник Управління ДАІ МВС України. Хоча його трактування суперечать здоровому глузду й законам України, воно може призвести до того, що інспектори сильно протистоятимуть зйомці. Через це виникне багато спірних ситуацій із водіями.

Останнім часом все більше автолюбителів, яких зупинив інспектор ДАІ, записують на відеокамеру як він представляється й пояснює причину зупинки. Так вони уникають несправедливих зауважень і вимагання хабарів. Також водії встановлюють у машини відеореєстратори, ними фільмують все, що відбувається перед автомобілем. Відеоролики можуть служити доказом у суді після аварії чи вимагання хабаря у водія.

А співробітника ДАІ не можна знімати без його згоди, коли він не на роботі, перебуває вдома чи десь на пікніку. Під час виконання службових обов'язків його знімати і фотографувати можна, це не заборонено жодним законом. Якщо я, наприклад, турист у якомусь місті й буду фотографувати центральну площу, де стоїть регулювальник, то я що перешкоджатиму йому чимось? Чи мені треба його просити відійти?

Відеореєстратори також жоден закон не забороняє, їх можна використовувати як для зйомки дорожньої ситуації, так і для запису працівника ДАІ. Мене минулого тижня зупинили. Сказали, що не пропустив пішохода, хотіли протокол оформлювати. Я їм просто сказав, що маю реєстратор. Мене після цього зразу відпустили, навіть не переглядали відеоролика. Тому раджу автомобілістам ними користуватися. За чотири несправедливі зупинки пристрій окупиться.

Відеозйомка інспектора — це можливість зробити роботу ДАІ прозорою. Якщо в їхньому управлінні проти цього, то значить там запланували збільшити дохід від хабарів. І не хочуть при цьому, щоб їм заважали. Значить там не зацікавлені у безпеці руху. Бо безпека руху — це, перш за все, не штрафні санкції та покарання, а умови. Чув, збираються знову повернути фотофіксацію порушників. Так, це правильно, така практика є у світі. Але починати треба не з цього. Слід створити умови для водіїв — нормальні дороги, грамотне проектування перехресть й розв'язок. І найголовніше — забезпечити рівність серед водіїв перед законом. Якщо цього всього немає, існують великі штрафи й хабарі, то звісно, що багато автомобілістів обурені, вони намагаються за допомогою камер хоч якось відстояти свої права.

А якщо фото- та відеозйомку співробітників ДАІ заборонити законом, "даішники" не матимуть стимулу поводитися коректно та представлятися внятно під час зупинки водія. Збільшиться кількість несправедливих звинувачень і відкупів.

У більшості роликів у інтернеті "даішники" поводять себе неадекватно — то показують фігури із трьох пальців водіям, то лаються й вихвачують камеру. Але це проблема ДАІ, а не автолюбителів. Міліціонер повинен вміти реагувати на провокації та дотримуватися закону. Якби хоча би половина з них справедливо затримувала водіїв і толерантно поводилась перед камерою, то виставляти таких у інтернеті було б не цікаво.

Зараз ви читаєте новину «Даішники проти відеозйомки, бо запланували збільшити дохід від хабарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі