четвер, 28 квітня 2011 23:28

Журналіста Миколу Хрієнка депортували з Росії

Автор: Фото з сімейного архіву миколи хрієнка
  Микола Хрієнко на Чукотці, біля церкви в російському місті Анадирі у 2004 році. Минулої неділі його висадили з поїзда Київ–Москва
Микола Хрієнко на Чукотці, біля церкви в російському місті Анадирі у 2004 році. Минулої неділі його висадили з поїзда Київ–Москва

24 квітня мандрівник і журналіст 62-річний Микола Хрієнко сів у поїзд Київ — Москва. Їхав до російської столиці, щоб написати про траурний мітинг біля Чорнобильського меморіалу на Митинському кладовищі. О 21.00 на станції Суземка його висадили з поїзда і депортували до України.

— Після прикордонного контролю до поїзду зайшли троє людей у формі, — розповідає Микола Хрієнко. — Один із них тримав перед собою папку товщиною у три пальці, зі списками людей, яким заборонено в'їзд до Росії. Розгорнув на літері "х". Назвав моє ім'я, номер паспорта. Мене висадили з поїзда і провели в кабінет на вокзалі. Я показав іншому прикордоннику фотографії, які віз батькам загиблих чорнобильців. Він усе передивився і каже: "У мене до вас немає жодних претензій. Але над нами є начальство, і я нічим не можу допомогти".

Після допиту Миколу Хрієнка посадили на поїзд Москва — Жмеринка.

— У Конотопі зайшли українські прикордонники. Одразу ж до мене: "Ми перевіримо вас на наявність наркотиків". Кажу: "Наркотики в мене є — 3 кілограми українського сала та дві пляшки горілки". Собака обнюхав мої речі й помахав хвостом. На сало не зреагував. Провідниця попалася добра. Коли замовив чаю, відмовилася брати гроші. Сказала, що пригощає.

Додому журналіст добрався о другій ночі.

— Подзвонив у двері, дружина не відчинила. Потім розказала: "Думала, мені приснилося, що ти так швидко вернувся". Кинулася оглядати, чи цілий. Як розказав, що мене депортували, трохи заспокоїлася.

Микола Хрієнко припускає, що заборона пов'язана з його попередніми поїздками Росією. Рік працював там над проектом "Українці за Уралом".

— Подолав 118 тисяч кілометрів. Пройшов через Урал, Алтай, Хакасію, Східний Сибір, Далекий Схід, Якутію, Колиму й Чукотку до селища Уелен і мису Дежнєва. Потім збирав інформацію про наших земляків на Камчатці, Сахаліні, Командорських і Курильських островах. Зустрічався з колишніми донецькими шахтарями, які добувають золото. Розмовляв із закарпатськими лісорубами, які під Архангельськом валять сосни. Робив лише позитивні матеріали. Але влада боялася, що хочу показати, як росіяни спиваються. В одному інтерв'ю сказав: "Російська преса пише тільки про Фільку Кіркорова та Аллу Пугачову. А на стінах у російській Спілці журналістів висить 311 портретів убитих журналістів. Цим прикладом закрили рот іншим".

У Києві Микола Хрієнко вручив ноту протесту представнику посольства Росії. Цієї середи заборону в'їжджати до РФ для нього скасували.

За п'ять років мандрівник пішки обійшов Україну. Тоді працював над проектом "Українці в Україні".

Зараз ви читаєте новину «Журналіста Миколу Хрієнка депортували з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі