четвер, 13 лютого 2020 05:50

"Зрозумів суть українських проблем з ремонтами і дорогами"
2

Випускник Полтавської політехніки імені Юрія Кондратюка Влади­слав Кучеренко торік кілька місяців навчався в Університеті прикладних наук німецького міста Любек. За кордон потрапив завдяки програмі обміну, яка діє при місцевому навчальному закладі
Фото: ФОТО НАДАНЕ ПРЕССЛУЖБОЮ НАЦУНІВЕРСИТЕТУ ”ПОЛТАВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”
Університет прикладних наук у німецькому місті Любек. Тут мають змогу за програмою обміну навчатися студенти Національного університету ”Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”

Полтавець Владислав Кучеренко торік став учасником програми академічного обміну "Еразмус+". Навчався в Університеті прикладних наук німецького міста Любек.

За кордон потрапив, вивчаючи спеціальність "Будівництво та цивільна інженерія" на останньому курсі Національного університету "Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка". Він має довготривале співробітництво з Університетом прикладних наук. Історія партнерства почалась у рамках програми академічного обміну для науково-педагогічних працівників "Erasmus+mobility for training" та "Erasmus+mobility for teaching". Наші науковці їздили до Німеччини, а німецькі викладачі — до нас.

У 2019–2020 навчальному році програма "Еразмус+" відкрила нові можливості для студентів Полтавської політехніки — навчатися в Європі.

Магістрант полтавського університету Владислав Кучеренко навчався у Любеку кілька місяців. Коли повернувся, успішно захистив диплом. Проєкт присвятив удосконаленню міського простору Полтави. При підготовці скористався порадами німецького професора.

Стати учасником програми студент зумів завдяки університету ім. Юрія Кондратюка. Тут Владислав отримав необхідні знання, оволодів іноземною мовою.

— Думки про те, щоби пов'язати життя з будівництвом, з'явилися ще в дитинстві, коли складав конструктор Лего, — розповідає Владислав Кучеренко. — Потім тато схвалив це. Ідея не зникла й після закінчення школи. Тому і став студентом тоді ще Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Дуже радий, що пізніше вступив до магістратури: саме у цей період переді мною відкрилися нові можливості та перспективи.

Уперше Владислав Кучеренко познайомився з Німеччиною на третьому курсі університету.

— Друг порадив поїхати на студентську практику. Це була гарна можливість удосконалити мову і, що актуально для студента, — підзаробити, — каже Владислав. — Повернувшись, я запитував про різні програми в університеті, але на той час тієї, яка б мене зацікавила, не було. Після того я ще раз відвідав Німеччину за такою же програмою, що і раніше — виробнича практика для студентів. Тоді ж побував в одному з університетів Дрездена і загорівся ідеєю навчатися за кордоном. І коли на шостому курсі мені запропонували програму навчання у Німеччині, не гаючи часу, повернувся до міжнародного відділу університету для узгодження всіх деталей поїздки. Збори, підготовка, скайп-зв'язок із представниками іноземного навчального закладу, квитки — і ось я відчув, як це бути європейським студентом.

Програма "Еразмус+" передбачає, що студент випускного курсу може поїхати до Німеччини та працювати там із професором-консультантом у рамках своєї магістерської роботи.

Тоді ще студент, що здобував спеціальність "Будівництво та цивільна інженерія", Владислав Кучеренко ­працював над ­роботою "Аналіз проєктних рішень меморіальних комплексів у м. Полтава". Зокрема, міркував над упорядкуванням меморіалу Скорботної матері та парку навколо нього. Задоволений спільною працею над проєктом із міським проектувальником, дипломованим інженерним архітектором, професором-консультантом Клаусом Брендле, каже:

— Наше співробітництво можна описати так: живе спілкування та онлайн консультація, у співвідношенні 85% до 15%. Я міг запитати поради у будь-який час і обов'язково отримував відповідь. Викладач Університету прикладних наук поділився важливими рекомендаціями, якими я скористався у магістерській роботі, — говорить Владислав.

Головною відмінністю навчального процесу університетів Німеччини студент називає інакше ставлення викладача до студента.

— Між нами не було прірви. До студента ставляться, як до молодшого спеціаліста чи як до друга. Також тут немає такого контролю за відвідуваністю, як в Україні — практично не стежать, як часто ти з'являєшся на парах. Але викладачі неймовірно мотивують і проводять цікаві заняття.

Стипендії, яку виплачує програма "Еразмус+", вистачає на першочергові потреби та повністю покривають витрати на дорогу і проживання. Під час навчання учасник програми має можливість познайомитися зі студентами з інших країн, комфортно адаптуватися. На базі Університету прикладних наук діють безкоштовні мовні курси та вільна бібліотека. Можна покращити рівень володіння іноземною мовою та скористатися доступною літературою для самоосвіти.

— Основною проблемою в адаптації може стати мовний бар'єр: у деяких регіонах складний діалект, до якого потрібно звикнути. Але складнощів в організації не було: мене зустріли, провели, показали, — говорить Кучеренко. — У Німеччині все автоматизовано і дуже поширене самообслуговування. Рай для інтровертів: мінімальне спілкування з людьми, якщо це складно. Головне, не загубити універсальний ключ від дверей гуртожитку. Це прирівнюється до надзвичайної ситуації і коштує недешево при відновленні. Гуртожиток по-німецьки — це непогана двокімнатна квартира, з кухнею і зручностями, на двох мешканців. Я жив із німцем. Ми одразу домовилися про чергу прибирання і правила проживання.

Харчуватися в університетській їдальні зручно. Ціни для студентів найнижчі (найбільше платять ті, хто має велику зарплату. — ГПУ). Але коли набридло одноманітне смажене картопляно-м'ясне меню, залюбки готував сам на кухні. І не забував про сортування сміття. До цього одразу звикаєш і це нескладно. Так само швидко звикаєш до комфорту в місті. Я роздивлявся архітектуру, принцип планування простору і відзначав, наскільки зручними є ті чи інші рішення. Цього мені бракує, коли повернувся додому. І я зрозумів суть українських проблем із ремонтами і дорогами. Не в грошах справа. Просто потрібно при проєктуванні головним робити пішохода.

Ця програма — чудова можливість поглибити свої знання, розширити кругозір, налагодити нові знайомства, переконує випускник.

— Майбутнім учасникам раджу: якщо маєте мрію — прямуйте до неї і вона принесе вам саме те, чого бажаєте. Дізнавайтеся про міжнародні програми у Національному університеті імені Юрія Кондратюка та обов'язково скористайтеся шансом повчитися за кордоном.

Наприкінці грудня Владислав Кучеренко отримав заслужений диплом з відзнакою. Університет пишається своїми випускниками і бажає професійних успіхів!

Медіацентр Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

Зараз ви читаєте новину «"Зрозумів суть українських проблем з ремонтами і дорогами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі