четвер, 17 червня 2021 07:36

Зовнішнє незалежне оцінювання склали майже 150 тисяч людей

15 червня тестом із географії закінчилася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Його пройшли майже 150 тис. людей. Могли обрати п'ять предметів.

Цьогоріч тест із математики поділили на два рівні — стандартний і профільний. Явка на нього була найнижча за два роки — 9246 осіб.

— Останні п'ять років процедура тестування не розвивається, — каже 52‑річний Віктор Громовий, освітній експерт. — Змістове наповнення тестів спрямоване на те, щоб учні вчилися зазубрювати й відтворювати. А мало би бути більше завдань практичного характеру.

Саме ЗНО проводили на рівні 1990‑х — з аркушами та ручками. Сучасні школярі більше пишуть на ґаджетах. Це варто врахувати. На тестах почали економити. Роботи перевіряли один раз і один педагог. Хоча раніше застосовували подвійну перевірку. Навіть у технічних системах створюють механізм "захисту від дурня". Ми його порушили.

В Українському центрі якості освіти кажуть, що до одноетапної перевірки вдалися через брак коштів. Але вона якісна завдяки гарній підготовці екзаменаторів, наголошують.

— Якби державну підсумкову атестацію для одинадцятикласників скасували в грудні чи січні (школярів звільнили від ДПА у квітні. — ГПУ), це зменшило б кількість реєстрацій на ЗНО. Його проведення вимагало б менше грошей, — говорить 45‑річна Іванна Кобернік, співзасновниця громадських організацій "Смарт освіта" і "Батьківський контроль". — Значні суми витратили неефективно. Український центр якості освіти не міг оплатити двоетапну перевірку робіт. Прикро, що в масштабах держбюджету це невеликі кошти. Не вистачило приблизно 50 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішнє незалежне оцінювання склали майже 150 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі