субота, 20 вересня 2008 07:10

Золоті ворота дали тріщину

На історичному пам"ятнику Золоті ворота з"явилися тріщини в дерев"яних балках. Після реконструкції пам"ятника не минуло й року.

Між дерев"яними колодами, які використовували як обшивку будівлі, з"явилися кілька щілин розміром в чотири пальці. Їх видно з вулиці неозброєним оком.

— Думаю, дерево почало руйнуватися від вітру, дощу, сонця, — каже "ГПУ" архітектор Микола Левчук, 69 років. — А можливо, такі "майстри" будували, дерево ж має щільно лежати. Мабуть, було не так оброблене, як потрібно.

Керівники заповідника Софія Київська, до якого належать Золоті ворота, не заперечують й не підтверджують наявності тріщин. Від журналістів вимагають письмового запиту, відповідь на який зазвичай надходить за кілька днів.

— Узагалі не треба було розпочинати реставрацію Золотих воріт. Багато зодчих були проти того. Варто було зберегти руїни, бо теперішня конструкція не відтворює духу того часу, — зауважує архітектор В"ячеслав Пекло, 43 роки. — Можна було зробити зменшену копію воріт, інших пам"яток і встановити їх у музеї, такому, як Пирогів у Києві.

Золоті ворота — одна з найстаріших пам"яток історії, архітектури та фортифікаційної техніки, залишки якої дійшли до нашого часу. Князь Ярослав Мудрий оточив Верхнє місто потужними оборонними укріпленнями, які мали троє воріт. Золоті правили одночасно за головний в"їзд до Києва й за фортифікаційну споруду. Висота проїзної частини сягала 12, а ширина — 6,4 м. Проїзд завершував позолочений купол надбрамної церкви. Можливо, саме тому ворота назвали Золотими.

Зараз ви читаєте новину «Золоті ворота дали тріщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі