четвер, 14 жовтня 2010 05:12

Знайдених на смітнику ведмедиків продають по 400 гривень

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Координатор виставки Ольга Хохлова показує ведмедика Голохвастова
Координатор виставки Ольга Хохлова показує ведмедика Голохвастова

У столичному магазині "Київський ведмедик" виставили 100 саморобних ведмедиків. Подивитися на них приходять кияни з дітьми.

— Найбільший ведмедик на виставці розмірами перевищує грудне немовля, — каже координатор 24-річна Ольга Хохлова. Вона тримає іграшкового ведмедика у платтячку й капелюшку. На сукні напис — "Софія, Міс Київ".

— Іграшка навіть важить як дитя. Усередині має металевий гранулят, —  хвалиться майстриня Оксана Скляренко,  35 років. —  Обшила його шкірою і хутром. Спочатку думала вставити замість очей ґудзики, але потім сама розписала очі, щоб блищали. Платтячко атласне, з прикрасами від Сваровські. Матеріали недешеві, тому за роботу просимо чотири тисячі гривень.

Біла болонка Арчі обнюхує "Ведмедика в каштані" за 300 грн. Поруч — ведмедик із коробкою від "Київського" торта на вусі. На ньому цінник — 180 грн.

— Виготовляти іграшки методом сухого валяння шерсті я навчилася торік по інтернету, — каже киянка 26-річна Олена Кочетова. Вона привезла на виставку п'ять авторських робіт. — За кілька місяців до конкурсу пошила ведмежат Проню Прокопівну, Голохвастова і "динамівця". Купую спеціальну вовну і пресую її голкою із зубцями на кінці. Шерстинки заплутуються, форма твердне. Потім роблю заглиблення для ротика й очей. Вовна — як глина. З нею працювати легко. Такий ведмедик коштує 400 гривень.

 На виставці виявився ще один ведмедик Голохвастов - з дорогого плюшу. Перед іграшкою — фото в рамці з фільму "За двома зайцями".

— Голохвастова виготовили з фотографічною точністю. - каже Ольга Хохлова. - Ведмедик у картатому піджачку, сірих штанях, червоній безрукавці, з кишеньковим годинником. З-під циліндра вибивається кучер. На актора Олега Борисова дуже схожий, тільки мордочка ведмежа.  Цей значно дорожчий - 2 тис. грн.

Відвідувачі найбільше сміються з Кия, Щека, Хорива і сестри їхньої Либеді. Вони ганчір'яні та клишоногі, але в накидках, із відповідними зачісками. Четверо ведмедиків стоять у човні з картону й тримають картонні списи. Либідь сперлася на ніс човна, а лапа Хорива звисає за борт.

На одній із полиць виставили іграшки, яким по 50 років. Їх продають по 400 грн.

— Ретро-ведмедика з темно-коричневого плюшу й горбиком на холці знайшли на троєщинському смітнику. Він був брудний. Відреставрували його: попрали, попилососили, очі поміняли, пошили жовтий комбінезон. Це дуже старий радянський ведмедик. У нього шарнірне кріплення. Таких зараз мало де побачиш.

Найкраще розкуповують етно-ведмедиків із серії "Сьогодні в клюбі будуть танці". На виставці їх кілька десятків: "Полтавський хлопець" із вареником, "Поліна-україночка" у фартушку, "Гуцул" із гарбузом.

— Маємо також ведмедика-інтелігента з Печерська і ведмедикагопніка з Троєщини, — координатор показує іграшкову фігурку в модних спортивних штанях. — На його виготовлення пішов кілограм синтепуху. Недавно в магазин заходила сім'я італійців. Вони приїхали в Київ на весілля сина. Купили в нас кілька варіантів весільних ведмедиків. Галасували на весь магазин, на все тицяли пальцями й питали, чи продається. Приходило й подружжя: він— німець, вона — з Індонезії. Живуть у Києві. Дружина була вагітна. Замовляли для своєї майбутньої дитини рожевого ведмедика. На лапках попросили вишити прапори Німеччини та Індонезії, а на шию прив'язати українську синьо-жовту стрічку.

Виставка іграшок у "Київському ведмедику" триватиме до 18 грудня. Днями там відсвяткують 65-ту річницю цієї іграшки. Першого плюшевого ведмедика на столичному іграшковому заводі ім. Ватутіна виготовили наприкінці вересня 1945-го.

Зараз ви читаєте новину «Знайдених на смітнику ведмедиків продають по 400 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі