четвер, 06 травня 2021 00:50

Змії заповзають у житлові будинки

Вужі оселилися в під'їздах і підвалах харківських багатоквартирних будинків неподалік річки Лопань. Лізуть на віконні решітки, шиплять.

— Хоча вони й неотруйні, але все одно страшно, — розказують жителі однієї з багатоповерхівок. — Немає гарантії, що сюди не приповзуть змії. Не дай Бог, якась потрапить у квартиру.

У Дніпрі наприкінці квітня 12 змій намагалися забратися в ресторан біля набережної. У Сколівському районі на Львівщині гадюка вкусила чоловіка 28 квітня. Стан потерпілого середньої тяжкості.

— Коли вийшло сонце, плазуни почали виповзати й грітися. Стіни будинків їм підходять, бо гарно вбирають тепло. А в підвалах багатоповерхівок є дармова їжа — гризуни, — розповідає герпетолог Олексій Марущак, 26 років. — Залазять також у місця, де складають дрова. Там тепло і можна причаїтися. Боятися змій не треба. Виловлювати їх мають фахівці. Слід звернутися до герпетологів, служб порятунку тварин. Ці люди тримають плазунів і знають, як з ними поводитися. Або ж подзвонити у ветеринарну клініку.

Змій можна зустріти на відпочинку на природі.

— Із собою на шашлики треба взяти рибальський сачок. Якщо побачили плазуна поряд — спіймайте ним і віднесіть подалі, — додає Марущак. — Також можна відсувати його довгою гілкою. Змії самі бояться людей.

Якщо натрапили на кубло, де плазуни паруються — краще обійти його десятою дорогою. Зазвичай такі трапляються в чагарниках.

Зараз ви читаєте новину «Змії заповзають у житлові будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі