четвер, 22 травня 2008 07:13

Злива почалася на свято Іова

Автор: фото надане ЦГЗ ГУ МНС у Тернопільській області
  Почаїв Кременецького району на Тернопільщині від зливи постраждав найбільше
Почаїв Кременецького району на Тернопільщині від зливи постраждав найбільше

У понеділок у Почаєві Кременецького району на Тернопільщині посвячували каплицю на честь святого Іова. Його мощі зберігають у Свято-Успенській лаврі. Увечері почалася тригодинна злива.

— Скільки в нашому краї падало проливних дощів, але такого ніхто не сподівався. Жителі постраждалого району казали, що це було наче струмінь води з неба, спрямований саме сюди, — розповідає Олександр Чмиленко з обласного управління МНС. — Якщо на Закарпатті до такого вже наперед готуються і нічого не вирощують, то наші від пережитого отримали справжній шок.

Дощ порозмивав шляхи, знищив під"їзний міст завдовжки 8 м біля села Комарівка. Він був збудований 1961-го. На відновлення споруди треба понад 700 тис. грн. Поки що районна влада планує зробити об"їзну дорогу.

У Раславці вирвана з коренем стара верба пробила газову трубу з низьким тиском. 24 будинки в довколишніх селах протягом вівторка залишалися без газу і світла. Затопило майже 20 дворів.

— Найбільше постраждала саме почаївська сторона. У місті підтопило понад 60 житлових будинків на семи вулицях. Нічого подібного за останні 50 років старожили не пригадують. Прийнято вважати, що це "свята земля", яку оминає всяке лихо, — каже начальник Кременецького райвідділу МНС Богдан Сухомлин. — Наші рятувальники третій день виїжджають на допомогу людям. Відкачують воду. Підвали затоплені до самого верху.

Затопило посіви біля сіл Комарівка, Раславка, Старий Почаїв, Кімната. Посаджену селянами полуницю і картоплю зрівняло із землею. Дощова вода з болотом потрапила в каскад із шести зарибнених ставків біля села Кімната. Водойми стоять замулені, дамби знищені. Риба втекла в місцеву річку Ікву.

Майже об одинадцятій вечора потоками води підхопило таксі-"сімку". Біля хутора Затишшя машину загнало в кювет під мостом і несло ще 50 м. Водій і пасажир встигли вискочити із салону. Автівку погнуло, розтрощило скло.

Зараз ви читаєте новину «Злива почалася на свято Іова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі