пʼятниця, 08 червня 2007 07:01

Житомирське взуття з конопель продають по 200 гривень

Цех із виготовлення конопляного взуття у Житомирі відкрили три роки тому. Власники кажуть, що бізнес пішов нормально, тому почали реєструвати торгову марку. Називатиметься взуття "Хемс".

— Воно екологічно чисте, пропускає повітря. Коноплі мають антисептичні властивості. Тому клієнти розбирають наші моделі практично відразу, — розповідає автор ідеї виробництва Олег Земнухов, 31 рік.

Із конопель шиють туфлі, босоніжки та кросівки. Нещодавно почали робити й зимові моделі.

— Фарбуємо тільки натуральними барвниками. Для цього полотно проварюємо у відварі дуба, кропиви, — пояснює Земнухов.

Коноплі для виробництва замовляють на Полтавщині та Сумщині. Щоб отримати готову тканину, траву спочатку замочують, сушать. Потім відділяють волокно від стебла, прочісують, тчуть на верстатах. Цей процес займає щонайменше два місяці.

Взуття з конопель продають на житомирських ринках. Придбати його також можна на Андріївському узвозі у Києві. Туфлі коштують від $50, а босоніжки — від $40.

В Інституті луб"яних культур міста Глухів, що на Сумщині, розповідають, що посіви конопель з кожним роком зменшуються.

— 30 років тому в Україні під цією культурою було 60 тисяч гектарів. Торік тільки 2900 гектарів, — зітхає завідувач відділу маркетингу інституту Ігор Маринченко, 35 років. — Коноплі забороняють вирощувати через боротьбу з наркотиками. Штучні й дешевші матеріали везуть з-за кордону. Культура просто зникає.

Зараз ви читаєте новину «Житомирське взуття з конопель продають по 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі