понеділок, 13 серпня 2007 07:03

Жителі Запоріжжя сортуватимуть сміття вдома

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  В одному з дворів Хортицького району Запоріжжя стоїть уже наповнений контейнер із пластиковими відходами
В одному з дворів Хортицького району Запоріжжя стоїть уже наповнений контейнер із пластиковими відходами

Запоріжжя стане першим містом в Україні, де запровадять європейську систему збирання та переробки побутових відходів. Тепер сміття не залежуватиметься на полігонах. Його відразу перероблятимуть на пластикові труби, папір, матеріали для доріг.

Торік запорізька компанія "Ольф" виграла конкурс на оренду полігонів побутових відходів. Зобов"язалася налагодити збір та вивіз сміття з міста.

— У Києві є фірма "Грінко". Однак вона не сортує, а відразу завантажує до сміттєвоза, а потім переробляє, — розповідає "ГПУ" власник компанії "Ольф" 54-річний Сергій Ольшанський. — А ми вирішили почати з сортування. Я був у Франції, Голландії, Німеччині. Там всюди така система.

У травні міськрада передала в оренду підприємству 5 га землі на 25 років і 3 сміттєвози. 22 контейнерні майданчики з оцинкованими баками вже кілька місяців стоять у Хортицькому районі міста. Сміття поки що зберігають на полігонах. Цього місяця має запрацювати перша лінія з його переробки. На підприємстві щодня зможуть утилізувати до 200 т відходів.

— Там, де вже стоять контейнери, люди сортують сміття, — каже Сергій Миколайович. — Жодних поганих відгуків ще не надходило. Я ось повернувся з Німеччини, де ознайомився зі схемою утилізації сміття. Зрозумів, що його спочатку треба сортувати. І це мають робити люди. Тобто вдома розкладати все в різні пакети. А потім викидати по контейнерах.

21-річна жителька Запоріжжя Олена Бойко кілька місяців викидає сміття в нові баки. Каже, що вони мають кілька недоліків:

— Є три різних — для загального сміття й окремо — для скла та пластику. Бак для скла має зверху отвір, але в нього не проходять великі пляшки, наприклад з-під шампанського. Такі я ставлю на бак. А контейнери для загального сміття повністю відкриті. Інколи їх вчасно не вивозять, кілька разів на місяць стоїть сморід. Вони ж поряд із під"їздами, за 7–8 метрів.

Компанія "Ольф" із 1993 року виготовляє макаронні та хлібо-булочні вироби. Фірму, яка займається сміттям, створили на базі цього підприємства. Нині користуються німецькими контейнерами, однак планують випускати власні.

— Бо дуже дорого привозити їх з-за кордону, — пояснює Ольшанський. — Один коштує чотири тисячі гривень. Із них 700 гривень віддаємо на кордоні за розтаможку.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Запоріжжя сортуватимуть сміття вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі