четвер, 16 грудня 2010 04:45

Землетрус перевернув курник

— Я вже лягла в ліжко, як задзвеніло вікно сильно. Думала, сніг чи крижина впала, — розповідає 53-річна Ганна Ярина з села Забрідь Хустського району на Закарпатті. — Але тут подзвонила дочка, вона живе за два кілометри від мене, в нашому селі. Сказала, що сильний здриг (землетрус. — "ГПУ") був. Вона вчителька, якраз зошити перевіряла. Каже, хижа як задрижала, меблі труснулися. Вони злякалися, вибігли на вулицю, але більше поштовхів не було.

У вівторок 14 грудня о 21.57 закарпатські сейсмологи зафіксували підземний поштовх силою 3,5 бала за шкалою Ріхтера. Коливання відчули у селах Забрідь, Драгово та у присілку Жовтневе в Хустському районі.

— Якраз вкладала малого спати, і він мало не випав у мене з рук. Сильно потрусило. Задрижали вікна, люстри почали хитатися. Посуд дзеленчав у шафі. Я подумала, щось вибухнуло, — каже вчителька музики Вікторія Рішко, 23 роки, із Драгового. — Зранку в учительській говорили, що в Копашнові землетрус перевернув курятник із птицею. У знайомого обвалило навіс надворі. Дуже боїмося, щоб не повторилося. Спочатку повінь підтоплює, а тепер ще й землетрус.

— Ми очікували цього року поштовху в районі Тячева. Останній був 22 вересня 1979 року в селі Угля Тячівського району, 6–7 балів. А вони повторюються через кожні 25–30 років. Але місце поштовху змістилося. Можливо, останній паводок у Хустському районі вплинув на це. Зазвичай глибина наших землетрусів від 5 до 15 кілометрів. Цей  зафіксували на глибині 20 кілометрів. Може, тому закарпатці не дуже відчули його, — каже Світлана Плішко, 48 років, завідувач Ужгородської сейсмологічної станції.

Через 2 год. два слабші поштовхи зареєстрували в Угорщині.

В управлінні Міністерства з надзвичайних ситуацій Закарпатської області кажуть, що серйозних пошкоджень не виявили, жертв немає.

Під час землетрусу рятувальники радять вийти з будинку на відкриту місцевість. У приміщенні — стати в отворі внутрішніх дверей або в кутку кімнати, подалі від вікон і високих предметів. Після землетрусу може статися раптовий обвал, є небезпека витоку газу. Тому газові та електроприлади не можна вмикати, доки не буде певності, що це безпечно.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус перевернув курник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі