пʼятниця, 12 квітня 2013 05:45

"Здоровенькі були" вітаються вже здебільшого літні люди

Автор: фото надане Галиною Голосовською
  ”По всій Україні ще років 30 тому люди по селах віталися з кожним прибульцем. Зараз вітаються з незнайомцями хіба що діти”, — каже Галина Григорівна Голосовська, викладач Києво-Могилянської академії
”По всій Україні ще років 30 тому люди по селах віталися з кожним прибульцем. Зараз вітаються з незнайомцями хіба що діти”, — каже Галина Григорівна Голосовська, викладач Києво-Могилянської академії

Як правильно українською вітатися та прощатися, розповідає 62-річна Галина Голосовська, доцент кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Є суперечки, як правильно — "Добрий день" чи "Доброго дня". Дехто намагається довести тільки один варіант. Насправді правильні обидва. Що більше варіантів, то багатша мова.

Стилістично нейтральними є такі форми привітань: "Добрий день", "Доброго дня", "Добрий ранок", "Доброго ранку", "Добрий вечір", "Доброго вечора" та стягнені "Добридень" і "Добривечір". Так вітаються всі до всіх. Якщо зазирнути в походження, то "Добрий день" — теж уже скорочена від ширших форм "Дай, Боже, добрий день", "Дай, Боже, добрий вечір". Ще стягнена форма є "Добраніч" від "На добраніч". "Доброї ночі" стали вітатися журналісти зі своїми нічними глядачами. Раніше ж не було так пізно передач. Та й хто коли ходив по ночах у гості?

З бігом часу деякі форми вітань зникли — "Здоров був", "Дай, Боже". Натомість з'явилися інші, й це нормально, бо мова не мертва, має розвиватися. Але біда, коли відмирає щось без заміни. Молодь зараз вітається тільки "Здоров", переважно до хлопців, і "Привіт". Хоч навіть україномовні часом кажуть суржиком — "Прівєт". Надбали ми хіба що "Хелоу", "Хай", "Бай" — нічого свого. Але молодь у процесі пошуку. От у київському ресторані руської кухні вітають людей "Слава Сонцю" — хочуть зацікавити відвідувачів, і дуже добре, що чимось українським.

Форми "Здоров був", "Здорова була", "Здорові/здоровенькі були" зародилися в центрі та на сході України. Вживають їх уже здебільшого люди старшого і середнього віку. На Наддніпрянщині до громади також зверталися "Здорові!".

На схід від Збруча над усіма цими вітальними формами часто переважало донедавна російське "Здрастуйте", "Здрастє", "Драстє", і навіть коротке "Дрась". Це все суржикове. Корінь у ньому — "здоров'я", "здравіє", але у формі "дрась" шматок урваний узагалі.

Інакше віталися з людиною, яка зайнята працею. В сільських місцевостях Галичини, коли застали когось за роботою, кажуть "Дай, Боже, щастя", у відповідь чують: "Дай, Боже, й вам". Відказують також "Дай, Боже, здоров'я". Загалом по Україні вітанням із зайнятими працею є "Боже помагай" або "Помагай Біг". Раніше воно могло бути тільки побажанням, а з часом стало вітанням. Радянська доба забрала Бога, і такі форми пропали. Й хоч дехто тепер у церкву мало не в'їжджає на "мерседесі", ці звертання вже важко повернути — час минув.

У церкві людина мала спочатку помолитися, а потім стиха привітатися. Так само при покійнику — помолилися за упокій душі, а потім уже віталися з присутніми. На заході України по селах досі вітаються "Слава Ісусу Христу". Відповідь — "Слава навіки". На сході — "Слава Йсу". Варіанти відповідей по регіонах: "Слава на віки Богу", "Слава Богу святому", плюс поєднують "Слава на віки Богу святому".

В народному мовленні досі збереглося "З неділею святою", "Будьте здорові з Новим роком", "Будьте здорові з Василем". Це є по селах, і дуже не хочеться, щоб забулось.

Інтелігентні люди вітаються формами: "Вітаю тебе/вас". "Радий тебе/вас бачити", "Радий вітати/привітати", "Моє шанування". У набагато ширших соціальних колах кажуть "Доброго здоров'я!". Націоналісти і патріоти, особливо на свята, люблять вітатися "Слава Україні!". Відповідати треба "Героям слава!".

Мої нові студенти завжди звертають увагу, як по-різному з ними прощаюся: до побачення, щасливо, до зустрічі, щасти вам, на все добре, бувайте здорові, хай щастить. Та коли один студент мені сказав "бувайте" — розсміялася. Приятелеві і "тримайся" сказати можна.

Зараз ви читаєте новину «"Здоровенькі були" вітаються вже здебільшого літні люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі