понеділок, 19 березня 2007 17:56

Збудують 20 заводів із виробництва біодизеля

Автор: фото: Василь ЛОПАТА
  Головний інженер господарства в селі Васильківці Гусятинського району Тернопільської області Олег Федощук показує прес, на якому з насіння ріпаку отримують олію
Головний інженер господарства в селі Васильківці Гусятинського району Тернопільської області Олег Федощук показує прес, на якому з насіння ріпаку отримують олію

Виробляти біопальне почали у селі Васильківці Гусятинського району Тернопільської області. Цех відкрила родина Ковалів. Обладнали його на місці колишньої тракторної бригади на краю села.

— Отут олію відтискаємо з ріпаку, — показує цех робітник Володимир Соколовський. — В іншій кімнаті вона фільтрується.

Потім речовина подається на апарат, де до олії додається метиловий спирт і спеціальний каталізатор. Через 20 годин відстоювання з суміші виходять гліцерин і біодизель. З однієї тонни ріпакової олії можна отримати 850 кг біопалива.

— Усе обладнання обійшлося у 400 тисяч гривень, — розповідає голова господарства Олег Коваль. — Апарат може щодня виготовляти 20 тисяч тонн палива. Однак наші преси не витиснуть стільки олії. Тому зараз випускаємо близько двох тонн біопального. Працює троє людей.

Пальне з ріпаку коштує стільки ж, як і солярка. Однак власник господарства впевнений, що нафтопродукти незабаром подорожчають, особливо перед весняною посівною. Тому запевняє, що працювати з ріпаком вигідно. Свою продукцію Коваль використовує у власному господарстві. Фермер має п"ять тисяч гектарів землі. А от торгувати біопаливом складно, бо в Україні немає стандартів на цю продукцію.

Водночас фермерські господарства почали налагоджувати виробництво біодизеля з олійних зернових культур. Невеликий завод планують відкрити у селі Мишковичі під Тернополем. Там вироблятимуть 10 т палива щодоби.

Подібне підприємство будують в Апостолівському районі на Дніпропетровщині.

Міністерство аграрної політики пропонує ввести податкові пільги для виробників біопалива та підприємств, що випускають обладнання для таких заводів. Перших хочуть звільнити від сплати податку на додану вартість на 5–10 років.

Торік Кабмін затвердив "Програму розвитку виробництва дизельного біопалива" на три роки. Відповідно до неї, до 2010-го в Україні мають збудувати не менше 20 заводів з виробництва біодизеля продуктивністю від 5 до 100 тис. т за рік. Загальна їхня потужність має скласти 623 тис. т за рік.

Щоб заправляти один автомобіль протягом року, ріпаком потрібно засіяти ділянку розміром з футбольне поле. Світовим лідером з виробництва та продажу біопального є Німеччина.

Бензин зі спирту дешевший на 80 копійок

На Лохвицькому спирткомбінаті, що в селищі Червонозаводське Полтавської області, щомісяця вироблятимуть до 3 тис. т моторного пального "БІО-100". Його прирівнюють до бензину марки А-98.
— Нове пальне вироблятимуть на основі етилового спирту, — пояснює голова Лохвицької райдержадміністрації Микола Валко.
Альтернативне пальне продаватимуть на АЗС у Київській, Одеській, Дніпропетровській і Чернігівській областях. Літр коштуватиме близько 3 грн 80 коп. А-98 на заправках продають за 4 грн 60 коп.

Олександр ЛУЦЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Збудують 20 заводів із виробництва біодизеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі