четвер, 13 березня 2008 07:06

Завалилася колишня синагога в Копайгороді

Будівля колишньої синагоги в містечку Копайгород на Вінниччині була в аварійному стані останні кілька років. Минулого місяця дах почав провалюватися всередину і днями приміщення завалилося повністю.

Зведення молитовного будинку розпочали на початку 1970-х років ХІХ ст. Будували за кошти місцевих багатіїв та єврейської громади. Аналогічних юдейських споруд у Вінницькій області лише чотири. Найстаріша, 1589 року, — в Шаргороді.

— У мене є історичні дані з архіву, — говорить місцевий житель Леонід Баяк, 67 років. — 1897-го в містечку проживало 2950 чоловік, із яких 1720 — євреї. Як культова споруда синагога існувала до 1929 року. Згодом тут був клуб, потім — пекарня. Останні роки будівля належала Копайгородському сільпо.

До розмови приєднується Іван Маслій, 71 рік:

— Нині єврейської громади немає. У селищі проживають два євреї — 85-літня Дора Яцкова-Креймер та 42-річний Ігор Браверман.

Навпроти зруйнованого кам"яного молитовного дому добре зберігся єврейський будинок, зведений у той самий час і з тієї самої цегли, що й синагога. Останні 30 років тут мешкає сім"я 68-річного Анатолія Чорного. Він доклав багато зусиль та коштів, щоб зберегти помешкання.

Зараз ви читаєте новину «Завалилася колишня синагога в Копайгороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі