пʼятниця, 21 квітня 2017 00:50

Затонув вантажний корабель із дев'ятьма українцями

Вантажний корабель "Герої Арсеналу" затонув у Чорному морі за 14 км від Керчі в окупованому Криму. Через шторм розламався навпіл уранці 19 квітня. На борту було 12 членів екіпажу — дев'ятеро українців, двоє росіян і один громадянин Грузії. Серед них — жінка-кухар.

Українця Костянтина Черненка підібрав танкер "Волга-флот 14", який проходив неподалік. Решту членів екіпажу шукають. На ранок 20 квітня російські рятувальники знайшли трьох загиблих. Їхні імена не розголошують.

Човен з 2,5 тис. т зерна йшов із російського порту Азов до Туреччини. Потрапили у 6-бальний шторм. Метеорологи про нього попереджали й рекомендували кораб­лям повернутися в порти.

— Капітану варто було перечекати негоду в Азовському морі. А він попер уперед, — говорить офіцер із 30-річним морським стажем Олександр Свєтлов, 54 роки. — Борт у корабля такого класу розрахований на хвилі заввишки до трьох метрів. Там, певно, були більші. Зіграло свою роль і зерно. Можливо, його неправильно завантажили. Під ударами хвиль зерно пересипалося і створювало додаткове навантаження.

Температура води у морі — плюс 11 градусів. Протриматися в ній можна до двох годин. Якщо моряки не встигли залізти на плоти, то живі навряд чи залишилися.

— Приблизна глибина в тому місці, де корабель подав сигнали SОS — 100 метрів. Пошуки людей тривають, хоча й ускладнені штормовими хвилями та сильним вітром, — говорить 40-річна Алла Моргунова з благодійного фонду моряків "Асоль".

Корабель "Герої Арсеналу" збудований 1980 року в Словенії для Балтійського моря. Має клас "Волго-Балт", що дозволяє йому заходити в річки. Завдовжки 134 м, ширина — 13 м. До 2013-го належав державному підприємству Укррічфлот із пропискою в Херсоні. Потім корабель продали турецькій компанії "Гунез шіпінг", яка поставила його під прапор Панами.

У травні 2014-го біля порту Ростов суховантаж зіткнувся з танкером "Ярославль". Обидва човни отримали невеликі пошкодження.

— Судно пора було утилізувати, — каже голова Азовської профспілки моряків Леонід Глушак, 55 років. — Але турецькі оператори часто економлять на ремонті і не роблять його належним чином. Тому суховантажі працюють буквально на межі.

Зараз ви читаєте новину «Затонув вантажний корабель із дев'ятьма українцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі