вівторок, 01 квітня 2008 07:00

Заради Буша перекрили проспект Бажана

З п"ятниці по вівторок "виселили" сотні автомобілів зі стоянок під шляхопроводами на столичному просп. Бажана. Це зробили на вимогу Управління Державної служби охорони України.

Цією трасою президент США Джордж Буш в"їхав 31 березня ввечері до Києва, після прибуття в аеропорт Бориспіль. Просп. Бажана мали закрити на 2 год. для руху будь-якого транспорту, окрім кортежу гостя. Для столиці ця магістраль є надважливою. Вона з"єднує лівобережні житлові масиви Позняки, Осокорки та Харківський із центром міста.

"С 29 марта по 1 апреля, в связи с приездом президента США Д. Буша, стоянка временно работать не будет. Администрация". Таке оголошення висить біля нічної стоянки, розташованої під мостом поблизу станції метро Осокорки.

— Тільки бумажку не фотографуй, ладно? Сам її робив. Як на словах передали — так і написав. Такого наслухався від водіїв за три дні, що й згадувати не хочу... Я теж цих вимог не розумію, — каже "ГПУ" Микола Коркін, 38 років, виконавчий директор парковки на Осокорках.

— Тут таке буде! Тисяча міліціонерів стоятимуть по всій трасі від Борисполя. Ще тисяча снайперів сидітимуть на дахах уздовж проспекту. Ще дев"ятсот чоловік приїдуть із Бушем. Вони ходитимуть проспектом, спостерігатимуть за порядком, — каже Федір Бальоха, 73 роки, сторож стоянки на просп. Бажана, 6а.

Чоловік працює тут два роки. Пояснює: машину з вибухівкою можуть запаркувати під міст і підірвати, коли проспектом їхатиме Буш. Федір Федорович не бачив жодного президентського кортежу.

— Бо то сєкундноє дєло — проскакують, женуть добре. Не розгледиш, хто там їде, — каже він.

Але у вівторок Федір Бальоха сподівається побачити кортеж Джорджа Буша, коли той повертатиметься до аеропорту. Федір Федорович тоді чергуватиме.  1972-го він хотів побачити приїзд тодішнього президента США Річарда Ніксона.

— Я жив тоді на Ленінградській площі. Виходжу з парадного, а біля дверей стоїть спецслужбіст, но — без кокарди. Каже: "Никому не выходить!". Я йому: я ж тут живу, можу на тротуар вийти, подивитись, як Ніксон їде. Так і не дав...

Нинішньому американському президенту Федір Бальоха симпатизує.

В связи с приездом президента США, стоянка временно работать не будет

— А шо? Сильна країна, він добре "тримає" її. Прівєтствую, що Буш робить з Іраком і Іраном. Добре, що придавлює Аль-Каїду. Висилає армію, його хлопці гинуть у тих країнах. А значить, у США є патріотизм. З Америкою можуть потягатися тільки Путін і Китай. А ми — просто зустрічаємо гостя. Чогось нехорошого Буш не привезе нам, тільки позитивне, — вважає пенсіонер.

Киянка Лідія Можаровська, 61 рік, працює консьєржкою в будинку N10 на просп. Бажана.

— У п"ятницю ввечері до нас приходили міліціонери, вимагали "усіліть бдітєльность". Аби тримали двері закритими, наглядали, щоб у під"їзд не заходили незнайомі. По телевізору казали, що охорона Буша стрілятиме в людей, які вийдуть на балкон із чимось, схожим на гвинтівку. Не дай Бог, хтось вийде зі шваброю, — каже жінка.

Киян просять не відчиняти вікон

Порядок у місті на час візиту Джорджа Буша забезпечуватимуть 4 тис. 100 правоохоронців. У вівторок зранку для проїзду перекриють Софійську та Михайлівську площі, вулиці: Алли Тарасової, Михайлівську, Малу Житомирську, Лютеранську, Банкову, перехрестя Великої Житомирської та Володимирської. До обіду не працюватиме фунікулер на Поштовій площі.
Управління Держохорони просить киян і гостей міста обмежити користування власним транспортом, не заїжджати в центр.
— Прошу громадян, чиї квартири розташовані на перелічених вулицях, не виходити без потреби у вівторок на балкони, не відчиняти вікон, не займатися фото- і відеозйомкою. Заходи безпеки президента Джорджа Буша набагато посилилися після 11 вересня 2001-го. Всі деталі його перебування в Києві продумані, жодних неприємностей не повинно бути, — каже у понеділок на прес-конференції керівник управління Держохорони Валерій Гелетей.
Він відмовився повідомити час, протягом якого перекриють рух вказаними вулицями.
— Це — конфіденційна інформація. Також заради безпеки не можу назвати в деталях план руху кортежу президента США, — додає Валерій Гелетей.
Павло МАГНУС

Зараз ви читаєте новину «Заради Буша перекрили проспект Бажана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі