четвер, 30 квітня 2020 06:56

Заборонять переказувати великі суми через термінали

28 квітня набув чинності закон про протидію відмиванню доходів. Безготівкові перекази з картки на картку не об­межуватимуть. Поповнити рахунок готівкою на 5 тис. грн можна через термінали. З більшою сумою доведеться звернутися в касу банку з паспортом.

Документ не вимагатимуть при оплаті житлово-комунальних послуг, обов'язкових зборів і платежів, внесках по кредитах до 30 тис. грн.

— Зміни учасники фінансового ринку можуть впровадити до кінця року. Термінали обладнають спеціальними зчитувачами даних із картки чи паспорта, — кажуть у НБУ.

Розширюється перелік суб'єктів, які ідентифікуватимуть клієнтів — банки, поштові оператори, рієлтори, юристи, представники грального бізнесу і ті, хто надає податкові консультаційні послуги. Наприклад, при замовленні дорогого телевізора через інтернет-магазин і оплаті накладним платежем на пошті треба буде пред'являти документи.

Раніше банки повідомляли Держфінмоніторинг про всі грошові операції на понад 150 тис. грн. Тепер сума зросла до 400 тис.

— Закон вплине на "сіру" економіку, "тіньові" розрахунки між населенням. Бо за допомогою терміналів українці платять готівкою за товари і послуги, переказують гроші, — говорить економіст Олексій Кущ, 43 роки. — У такий спосіб влада також планує знищити схеми виплати неофіційних зарплат.

— Є поняття кишенькових грошей, що не оподатковуються. У деяких країнах це 4 тисячі доларів, — каже фінансовий аналітик 38-річний Олексій Лупоносов. — В Україні вирішили обмежити суму 5 тисячами гривень. Виглядає як спроба залізти українцям в кишені, а не спосіб приборкати "тіньову" економіку.

Посилювати фінансовий моніторинг під час карантину недоречно. Багато хто залишився без роботи й офіційного доходу. Державні банки згортають кредитування. Люди частіше позичають гроші одне одному, витрачають заощадження. Покупки роблять переважно через інтернет, бо магазини закриті. Продовжують надсилати кошти додому заробітчани, які залишилися за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Заборонять переказувати великі суми через термінали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі