четвер, 20 лютого 2020 00:55

Закривають дитячі будинки

Протягом 2020 року в Україні закриють безкоштовні сиротинці. Дітей направлятимуть у будинки сімейного типу, патронатні або прийомні сім'ї.

— До 2023-го на місці теперішніх дитбудинків запрацюють паліативно-реабілітаційні центри, — каже 52-річний Олег Коваль, заступник міністра соціальної політики. — Надаватимуть допомогу всім неповнолітнім, незалежно від соціального статусу й віку. Влаштування дітей стане платним.

53-річна Світлана Клочко, експерт із захисту прав дітей, каже, що закриття дитбудинків спричинить тяжкі наслідки:

— Закривати сиротинці зараз не можна, Спершу варто надавати якісні соціальні послуги на рівні громад, де живуть родини у складних обставинах. Тоді потреба в дитбудинках зникне. Влада зробила гучну заяву, але не обдумала її. Сьогодні нікуди розміщувати дітей до 3 років, яких залишили батьки або мають загрозу життю. Якщо сиротинці зникнуть, зросте ризик смертності дітей та їх травмування через недогляд батьків. Патронатні сім'ї — гарна практика, але їх зараз в Україні до сотні, а сиріт більше.

Зараз ви читаєте новину «Закривають дитячі будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі