вівторок, 14 серпня 2007 07:04

Закривають центр прискореної видачі закордонних паспортів

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  51-річний Анатолій Кекало (на фото сидить праворуч) до Полтавського ОВІРу приїхав велосипедом із селища Велика Багачка. На співбесіду зможе потрапити тільки завтра. Сьогодні у черзі він 41-й. Хоче поїхати до знайомих в Естонію
51-річний Анатолій Кекало (на фото сидить праворуч) до Полтавського ОВІРу приїхав велосипедом із селища Велика Багачка. На співбесіду зможе потрапити тільки завтра. Сьогодні у черзі він 41-й. Хоче поїхати до знайомих в Естонію

Державне підприємство Міністерства внутрішніх справ "Ресурси-Документ" закривають. Із 3 серпня воно не приймає заявок на видачу закордонних паспортів. Підприємству закидають завищені тарифи на послуги.

Заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Суслов минулого тижня сказав:

— "Ресурси-Документ" є найбільшим у МВС. Ми скорочуємо комерційну діяльність. Очевидно, це торкнеться і даного підприємства.

— У нас закордонний паспорт коштує 330 гривень 20 копійок. Це якщо робити за 20 днів. Із усієї суми 170 — державне мито, 10 гривень 20 копійок — МВС і 150 залишаються нам за надання послуг, — каже генеральний директор ДП "Ресурси-Документ" Володимир Швачко, 42 роки. — Людина, яка звертається до нас, ні про що не турбується. Її сфотографували, прийняли документи, зробили всі копії. Коли паспорт готовий — клієнтові повідомляють.

Терміновий паспорт за десять днів у "Ресурси-Документ" коштує 660,40 грн. У звичайних паспортних столах він удвічі дешевший. Однак зараз його роблять щонайменше два місяці.

— Дуже велика черга. Зараз видаємо паспорти тим, хто подавав документи ще до 15 червня, — кажуть у Подільському ОВІРі Києва.— До того ж закрили "Ресурси-Документ". Тепер черга збільшиться.

"Ресурси-Документ" працює чотири роки. За цей час відкрили тридцять філій по Україні.

— Навіщо закривають "Ресурси" — незрозуміло. Я сюди прийшов, бо тут комфортно і не сидять грубіяни з радянських часів. За таке обслуговування готовий заплатити "зайвих" 100 гривень, — каже 50-річний киянин Олександр. — Тепер доведеться йти в ОВІР і займати там чергу з п"яти ранку.

На Полтавщині закордонний паспорт нового зразка оформляють лише в Полтаві та Лубнах. У Полтаві та Кременчуці працювали й відділення "Ресурси-Документ". Тепер жителям райцентрів Кременчук, Глобине, Козельщина, Кобеляки і міста Комсомольська доведеться їздити до Полтави.

30-річна Марія Орлова з райцентру Решетилівка, що за 30 км від Полтави, у вересні планує поїхати з чоловіком до Туреччини.

— Приїхали на машині ще о сьомій ранку. У черзі я була десятою. Потім з"явилася ще якась черга. ОВІР відкрився тільки о дев"ятій. Зараз уже друга година дня, а я ще досі не здала документів.

Сьогодні загальна черга по країні — близько сорока тисяч людей.

— У липні, наприклад, до нас звернулося 15 з половиною тисяч людей, — каже Володимир Швачко. — 98 ОВІРІв, які зараз видають паспорти, не можуть упоратися з усіма заявками.

Зараз ви читаєте новину «Закривають центр прискореної видачі закордонних паспортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі