вівторок, 12 березня 2019 06:45

"Закони вихолостять залишки радянського спадку в системі звань"

Верховна Рада наприкінці лютого провалила голосування за два законопроекти: щодо сержантських звань і про внесення змін до Статутів Збройних сил. Обидва потрібні для впровадження курсу країни на Європейський Союз і НАТО.

Перший закон передбачав перейменування військових звань прапорщиків і старшин на сержантів. Замість них мали запровадити штаб-сержантів і майстер-сержантів відповідно до стандартів НАТО.

Другий закон визначав, що найбільшою військовою одиницею в армії стає бригада, а не полк. Командири цих підрозділів несуть відповідальність за людей і майно.

Запропоновані зміни йдуть в одному ключі з вимогами державної програми розвитку армії. За нею Збройні сили мають досягти повної сумісності зі стандартами НАТО до 2020 року.

— Ці два законопроекти — точкові зміни у масиві законодавства, що стосується військової служби, — каже 27-річний Роман Кулик, офіцер резерву Збройних сил.

— Давно чекають проекти статутів, в які можна було би включити всі нагальні зміни. Це величезний комплексний документ, його розробка й ухвалення займе роки. Але це треба зробити — переписати "радянські" статути, що досі лежать в основі статутів ЗСУ.

Обидва закони важливі для продовження реформ армії. Впровадження стандартів НАТО спростять комунікацію та спільні навчання із союзниками України. І не в останню чергу — вихолостять залишки радянського спадку із системи звань. Для посилення сержантського корпусу — це важливий крок.

На початку лютого Рада провалила голосування і за реформу військових комісаріатів.

— Законопроект передбачав, що військкомати стануть Центрами комплектування та соціальної підтримки. Вони мали змінити формат, напрямки та пріоритети роботи (шукати охочих підписати контракт зі Збройними силами. — ГПУ), — говорить Кулик. — Парламент не ухвалив ці закони. Бо за місяць до президентських виборів увага сконцентрована на перегонах. Та враховуючи, що Петро Порошенко робить акцент на армії у своїй кампанії, я чекав активізації його фракції під час голосування.

Щоб Верховна Рада знову розглянула ці законопроекти, їх потрібно реєструвати заново.

— Розгляд одного проекту закону тривав від квітня 2017-го. Тепер усю цю процедуру доведеться проходити знову, — каже юристка Вік­торія Дідач, 24 роки. — За два законопроекти мають голосувати комплексно, бо вони доповнюють один одного.

В Америці звань сержантського та старшинського складу — дев'ять, в Україні — сім. Коли до нас на навчання приїжджають військово­службовці країн-членів НАТО, вони не розуміють, яке наше звання відповідає їхньому. І не розуміють повноважень.

Війська НАТО тренуватимуться в Україні

6 березня президент Петро Порошенко підписав закон про допуск іноземних військових на територію України для навчань.

— Закон необхідний не тільки для спільних навчань із НАТО, а і щоб кораблі Великої Британії, Сполучених Штатів могли бути в Чорному морі як гаранти безпеки і як демонстрація наших союзницьких відносин, — каже голова Верховної Ради Андрій Парубій, 48 років.

Іноземні війська братимуть участь у шести міжнародних навчаннях на суші та морі. Приїдуть майже 5 тис. бійців із різних країн.

Зараз ви читаєте новину «"Закони вихолостять залишки радянського спадку в системі звань"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі