пʼятниця, 21 вересня 2007 07:02

Закарпатці їздитимуть до Угорщини без візи

Жителі Закарпаття, які живуть у районі 50 км від українсько-угорського кордону, їздитимуть до Угорщини без шенгенської візи. Замість неї отримуватимуть спеціальний дозвіл на перетин кордону на 5 років.

— Із листопада-грудня цього року дозвіл коштуватиме 20 євро. Для пенсіонерів, інвалідів та дітей до 21 року буде безкоштовним, — розповідає "ГПУ" представник МЗС в Ужгороді Володимир Буркало, 59 років. — Щоб отримати дозвіл, потрібно не менше 3 років жити в 50-кілометровій зоні. Дозвіл можна буде використовувати 90 днів упродовж півроку. Тобто, якщо людина пробула за кордоном три місяці за одне півріччя, то мусить повертатися додому й право виїхати знову матиме аж наступного півріччя.

Право на спеціальний дозвіл отримають закарпатці 382 населених пунктів, визначених угодою, яку у вівторок підписали міністри закордонних справ України та Угорщини — Арсеній Яценюк і Кінга Гьонц. Цей документ мають ратифікувати український уряд та угорський парламент.

Володимир Буркало не заперечує, що місцеве населення зловживатиме нововведенням і масово переселятиметься у спецзону:

— Саме тому ми намагалися включити до неї майже всі райони області. Якщо ж переселення спостерігатиметься, цим будуть вимушені займатися спеціальні служби: паспортна, міліція.

Зараз ви читаєте новину «Закарпатці їздитимуть до Угорщини без візи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі