вівторок, 11 вересня 2018 07:25

"Захарченко не приймав рішень"

Бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили "вибори" ватажків і депутатів на 11 листопада. Попереднього "главу республіки" Олександра Захарченка підірвали 31 серпня в центрі Донецька. Виконувати обов'язки керівника ДНР призначили так званого спікера парламенту Дениса Пушиліна.

— Хто головуватиме в ОРДЛО, для нас не має значення. У будь-якому випадку це буде призначення з Москви. Київ не вестиме перемовини з бойовиками, — каже 44-річний Сергій Гармаш, редактор донецького сайта "Остров".

— Україна не була зацікавлена в ліквідації Захарченка в такий гучний спосіб. Це розбірки Москви. Захарченко не приймав військових рішень. Їх ухвалюють росіяни, — говорить експерт. — А він гауляйтер — стежив за дотриманням політики Москви й возив потрібним людям валізи з грошима. Через це його й прибрали.

Ситуація на окупованих територіях залишається підвішеною та прив'язана до подій у Києві. 17 жовтня закінчується термін дії закону про особливий статус Донбасу. Тому росіяни відтягнуть питання виборів до моменту, доки не буде зрозуміло — проголосує Рада за його продовження чи ні. Якщо Кремль проводитиме ці псевдовибори за 60 днів до голосування, це привід не продовжувати закон про особливий статус.

Навіщо Москві ці "вибори"?

— Це тактичне рішення, щоб примусити Київ вести з Донецьком і Луганськом перемовини. Але вони неможливі, бо ми оголосили ці території окупованими. Цих виборів немає в Мінських угодах, ми їх не визнаємо.

Кожен новий куратор ставить свою людину

Триває протистояння між так званим міністром внутрішніх справ ЛНР Ігорем Корнетом і головою псевдореспубліки Леонідом Пасічником.

— Кожен новий куратор із Москви ставить свого ватажка, — говорить журналіст із Луганська Євген Спірін, 30 років. — Ігор Плотницький (очолював ЛНР із серпня 2014 року по листопад 2017-го. Виїхав у Росію. — ГПУ) підпорядковувався раднику президента РФ Владиславу Суркову. Потім той відійшов від керування луганськими справами. Тепер цим займається Федеральна служба безпеки. Вони й привели Пасічника.

Корнета підтримує Головне розвідуправління РФ. 2014-го керувало окупацією Луганщини.

Зараз ви читаєте новину «"Захарченко не приймав рішень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі