середа, 10 грудня 2008 18:04

Забезпеченим киянам квартплату збільшать удесятеро

У вівторок увечері столична мерія провела в себе слухання на тему очікуваного підвищення квартплати в Києві. Керівництво назвало слухання громадськими, але звичайних киян у мерії майже не було. У залі сиділи начальники ЖЕКів і різних управлінь. Очікуване різке подорожчання квартплати столична мерія приховала на слуханнях нейтральним питанням — "Чи слід вводити диференційовані тарифи на житлово-комунальне господарство?".

Киянина Руслана Прохорова, 37 років, запросили на слухання, аби розповів, що ЖЕК протягом восьми років не ремонтує вкриті цвіллю стіни. Руслан заявив меру, що не платитиме за новими тарифами. Чоловік приватний підприємець, у родині він працює один, утримує дружину, двох дітей і батьків-пенсіонерів. Прохоров платить нині за трикімнатне помешкання площею 68 кв. м 430 грн.

— Ми сіли й порахували із дружиною. І вийшло, що за новими тарифами треба буде платити втричі більше, 1200 гривень. За що платити — за цвіль? Квартплату піднімали двічі за вісім останніх років. Але нічого не змінилося. Так і тепер буде, — розповідає "ГПУ" Прохоров.

Заступник міністра житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак, 49 років, розповів, що в його відомстві нові тарифи столичної мерії вважають необґрунтованими.

Квартплату слід піднімати лише в новобудовах, переконувала київське керівництво Марія Савенок, 66 років, начальник відділу житлового управління "Південне".

— У нових квартирах живе на 120 "квадратах" одна людина. То нехай і платить за свої хороми. Чого повинні переплачувати ті, хто живуть по п"ятеро в одній кімнаті? — каже Марія Савенок.

Столичний мер Леонід Черновецький запевнив, що квартплату в Києві все ж піднімуть.

— Обеспеченым придется платить по повышенным тарифам. В течении месяца я увеличу им тарифы, примерно в 10 раз, — заявив він.

Зі слів Черновецького, у місті живуть 800 тис. малозабезпечених, які "взагалі нічого не повинні платити за комунальні послуги". Мерія хоче надати їм субсидії.

Квартплата на околиці більша, ніж у центрі

Вводячи диференційовані тарифи, мерія столиці хоче враховувати площу помешкання, рік здачі будинку в експлуатацію, площу прибудинкових територій, парків, скверів і дитмайданчиків.

Згідно проекту жителі "сталінок" платитимуть по 2,49 грн за 1 кв. м (нині тариф — 1 грн). А жителі зведених за спецпроектом нових будинків — по 6,55 грн за кожен метр.

Жителі збудованої 1953-го "сталінки" на вул. Бориспільській, 38 (околиця столиці на Лівобережжі) днями дізналися, що за кожен квадратний метр вони платитимуть по 4,12 грн. У будинку старі дерев"яні прогнилі перекриття. Водночас 1 м кращої "сталінки" на Печерську коштує 2,49 грн.

За 55 років дім на вул. Бориспільській жодного разу не ремонтували. Хоча в документах мерії вказано, що 2008-го за цією адресою заплановано зробити ремонт.

Зараз ви читаєте новину «Забезпеченим киянам квартплату збільшать удесятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі