вівторок, 30 вересня 2008 07:08

За звільнення українців вимагають п"ять мільйонів доларів

Сомалійські пірати, які в четвер захопили в нейтральних водах Індійського океану вантажне судно "Фаїна", зменшили суму викупу, дізнавшись, що судно українське. Тепер замість $35 млн сомалійці вимагають лише $5 млн. Спочатку пірати вважали, що братимуть у полон американське судно.

На борту корабля було 17 українців, троє росіян та один латвієць. Вони супроводжували 33 танки Т-72, гранатомети і боєприпаси до африканської країни Кенія.

Нині судно приблизно за 350 км від берегів Сомалі. Його охороняють три невеликі кораблі піратів. Їх представник каже, що пірати готові до переговорів про викуп з урядом Кенії.

У державній компанії "Укрспецекспорт", яка продала танки й озброєння Кенії, "ГПУ" підтвердили, що товар належить африканській країні, тому вона має платити викуп.

Прес-секретар уряду Кенії Альфред Мутуа підтвердив, що партія із 33 танків призначалася для його країни, але влада поки що не отримувала пропозицій викупу від піратів. При цьому Мутуа заявив, що уряд не вестиме жодних переговорів із міжнародними злочинцями, піратами та терористами.

Тим часом, у неділю помер капітан судна "Фаїна" росіянин Володимир Колобков. Про це телефоном повідомив його помічник Віктор Нікольський, який тепер виконує обов"язки капітана. За його словами, Колобков страждав на гіпертонію.

— Сьогодні рано вранці я знайшов капітана мертвим у його каюті, — каже Нікольський. — Володимир Рудольфович помер. Ніяких лікарів, звичайно, ніхто із піратів не викликав. Було пізно. У капітана були проблеми із серцем, постійно скакав тиск.

Решта членів екіпажу почувається нормально. Тіло Колобкова в морозильній камері судна.

"Фаїна" йшло під прапором Белізу — країни Центральної Америки. Формувала екіпаж одеська компанія "Томекс". Її представники відмовляються спілкуватися із журналістами.

Зараз ви читаєте новину «За звільнення українців вимагають п"ять мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі