пʼятниця, 30 листопада 2018 07:35

За розмитнення першої "євробляхи" заплатили 49 тисяч гривень

Власники автомобілів з іноземною реєстрацією 27 листопада припинили блокувати пункти пропуску на українському кордоні з Польщею і Угорщиною. Розійшлися після заяви поліції про відкриття кримінальних справ за перешкоджання пересуванню громадян.

"Бляхери" перекривали проїзди три дні. Вимагали перегляду умов розмитнення автомобілів.

Активісти громадської організації "Автоєвросила" заявляють про непричетність до перекриття кордонів.

— Нові закони не влаштовують саме пересічників. Це люди, які живуть у прикордонних зонах і ввозять автомобілі на єврономерах транзитом, — каже директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів 54-річний Олег Назаренко. — Такі зазвичай перетинають кордон раз на п'ять-десять днів, деякі щодня їздять до Польщі на роботу. За новим законом, їм можна заїжджати лише після внесення суми застави у розмірі вартості розмитнення машини. Для пересічників це невигідно, бо фактично мусять "заморозити кошти" на митниці. Та й не кожен має вільні гроші для застави.

Цього тижня "євробляхери" почали розмитнювати автомобілі. 27 листопада Чернівецька митниця оформила за пільговими умовами "Рено Лагуна" 2004 року випуску з німецькою ­реєстрацією. Власник сплатив до бюджету 49,3 тис. грн. Зокрема 46 тис. грн акцизу і 28,7 тис. грн ПДВ. Через три місяці митне оформлення склало б 83,8 тис. грн.

Щоб розмитнити авто, потрібно мати на нього документи з країни його реєстрації. Угоду купівлі-продажу укладають із попереднім власником-іноземцем. Із нею їдуть в іноземний сервісний центр для отримання тимчасового техпаспорта.

Його показують на українській митниці, а також угоду купівлі-продажу. Надають авто на огляд, заповнюють попередню декларацію на 54 пункти. Після цього власник авто вносить на рахунок фіскальної служби суму мита, ПДВ і акцизу в гривневому еквіваленті. Кошти блокуються в банківській системі

Протягом 10 днів закінчують розмитнення у своїй обласній митниці. Митники видають довідку про розмитнення авто. З нею звертаються в обласний або міський сервісний центр МВС. Подають туди угоду купівлі-продажу, довідку з митниці й квитанцію про сплату податків. Вносять у касу центру 497 грн за пару номерних знаків, техпаспорт і свідоцтво реєстрації.

— На митниці авто оформлюють ті, хто вперше це робить. Перекупи діють через митних брокерів, — каже Олександр Сапоненко, 41 рік. Він доставляє вживані автомобілі з Польщі та Німеччини вісім років. — Якщо на митниці немає черг, оформлення займає 4–5 годин. З митним брокером — 30–40 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «За розмитнення першої "євробляхи" заплатили 49 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі