Діючу модель самогонного апарата на мистецькому святі "Садок вишневий коло хати" виставила громада села Зелена Діброва Городищенського району Черкащини.
На майдані люди в козацькому одязі підкидають дрова в вогнище. Доливають воду в посудину для охолодження. Підставляють пляшки, щоб зібрати готову продукцію. Біля горілчаного міні-заводу найбільше відвідувачів, проводиться дегустація.
— Горілка хороша, міцна, справжній натурпродукт, — хвалить 49-річний Юрій Федюк, який перехилив чарку й закушує кислим огірком.
— Для самогону спочатку треба приготувати брагу, — ділиться секретом житель Зеленої Діброви Іван Ясиновий, 64 роки. — На 3 відра води беремо 8 кілограмів цукру й півпачки дріжджів. У теплому місці виграє близько тижня. Потім вигониться 10 літрів самогону міцністю більше 60 градусів! На селі пляшка такої горілки — головна валюта.
За збереження народної традиції самогонники отримали керамічну медаль та почесну грамоту від районного відділу культури.
Коментарі
1