четвер, 27 грудня 2007 07:07

З паралізованими ногами Олег Іваненко встановив рекорд із плавання

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Тренери Леонід Мангер (ліворуч) і Андрій Тананай допомагають опуститися в басейн Олегові Іваненку. За кілька хвилин він подолає 50 метрів за 1 хвилину 13 секунд
Тренери Леонід Мангер (ліворуч) і Андрій Тананай допомагають опуститися в басейн Олегові Іваненку. За кілька хвилин він подолає 50 метрів за 1 хвилину 13 секунд

28-річний Олег Іваненко з Броварів під Києвом у понеділок проплив 50 м батерфляєм не дихаючи. Відстань він подолав за 1 хв. 13 с. У чоловіка паралізовані ноги, кисті рук, м"язи спини та живота.

П"ять років тому Олег намагався встановити подібний рекорд в Англії, але серце не витримало. Цього разу заплив проходив у столичному Палаці водних видів спорту.

— Батерфляй — найважчий стиль плавання. Мають працювати спинні м"язи, а в нього вони паралізовані, — пояснює представник Книги рекордів України Ігор Підчибій. — Нічого подібного ніхто у світі не робив і навряд чи зможе повторити.

Опуститися у воду Олегові допомагають тренери Андрій Тананай і Леонід Мангер. Хвилин десять Іваненко плаває для розминки. Перед стартом тренер дає кілька порад із підтримки дихання. Бере за ноги й після слова "пішов" відпускає.

Під час запливу в залі стоїть гул підтримки. Під кінець дистанції Олег дещо сповільнюється, але потім знову набирає обертів. Ігор Підчибій секундоміром на мобільному телефоні фіксує час: 1 хв. 13 с.

— Ну, це рекорд світу! — знімаючи окуляри для плавання всміхається Олег.

Плаванням він займається 20 років. Інвалідом став у 15-річному віці. Коли пірнав у річку, вдарився головою об піщане дно й переламав шийні хребці. Не рухався, навіть не говорив, лише водив очима. Лікарі говорили, що так буде все життя.

Мама щоранку вдягає його, зачісує

Частково повернути рух допомогли заняття з батьком.

— Почали робити спеціальні вправи для розробки м"язів, — розповідає "ГПУ" 52-річний Валерій Іваненко. — Я носив сина на спині, й таким чином розробляли руки. Або сідали один до одного спинами й робили нахили вправо-вліво. І так по дев"ять годин на день — по три зранку, в обід і ввечері.

Чоловік сподівається, що Олег одужає повністю й почне ходити:

— Учені тепер розробляють спеціальний чип, який має з"єднати нерви у спинному мозку. Син каже, що першим піде на таку операцію.

Олег нині мешкає з батьками, 24-річною сестрою Вікторією, її чоловіком і дворічною племінницею. Сам водить авто, працює приватним нотаріусом.

Валерій Іванович каже, що в сина є подруга. Але чи збираються вони одружуватися — не знає.

— У чоловічому плані в нього все гаразд, — запевняє. — В Олега будуть діти.

Якщо він одружиться, то мешкатиме по сусідству з батьками.

— Є речі, коли потрібна наша з дружиною допомога. От недавно випав сніг. Треба було прогорнути, бо Олег не міг виїхати з гаража. Мама щоранку вдягає його, зачісує. А от вмивається, голиться й чистить зуби сам.

Iгор Бондар без ніг проплив 15 кілометрів

Торік у червні 41-річний киянин Ігор Бондар у столичному басейні Палацу водних видів спорту проплив 15 км вільним стилем. У нього немає ніг — у дитинстві відрізало потягом.
Тепер чоловік готується переплисти протоку Ла-Манш між Великою Британією та Францією. Відстань між берегами у її найвужчому місці — 33,5 км.

Зараз ви читаєте новину «З паралізованими ногами Олег Іваненко встановив рекорд із плавання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі