вівторок, 11 вересня 2007 07:08

В"язень відсудив в України 22 тисячі євро

Європейський суд із прав людини оголосив рішення у справі харків"янина Володимира Кучерука. Понад 3 роки тому його родичі поскаржилися на катування в слідчому ізоляторі. Замість того, щоб перевести психічно хворого Кучерука до лікарні, його тримали в карцері.

— 2002 року тоді 22-річний Володимир Кучерук потрапив до харківського слідчого ізолятора N27, — розповідає адвокат Кучерука Аркадій Бущенко. — Його підозрювали в крадіжці й хуліганстві. Разом із другом він забрав у товариша телевізор, продав його й купив горілки. А в стані сп"яніння почав хуліганити.

Через місяць після арешту Комінтернівський суд Харкова визнав арештованого психічно хворим і постановив відправити на примусове лікування до психлікарні. З 10-річного віку він хворів на шизофренію. Замість цього Кучерука перевели до карцеру.

— У загальній камері арештованому стало погано. Після приступу він напав на сокамерника й мало його не побив. Співробітники слідчого ізолятора наділи на нього наручники й застосували "спеціальні" методи заспокоєння: побили гумовими дубинками й помістили в карцер, — розповідає адвокат.

Там психічно хворий провів десять днів і не отримував медичної допомоги.

Рік потому Володимир провів у лікарні. Скарги його матері не допомогли покарати винних. Перевірка не виявила жодних порушень. Тоді в грудні 2003-го жінка подала заяву до Європейського суду.

Минулого тижня під час закритого засідання судді встановили, що Україна порушила дві статті Конвенції про захист прав людини і має виплатити постраждалому 22 тис. євро. На опротестування рішення є 3 місяці.

Зараз ви читаєте новину «В"язень відсудив в України 22 тисячі євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі