вівторок, 22 березня 2011 07:30

"Вся влада прийшла на похорон, а губернатора нема. Не поважає наших патріотів"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Родичі прощаються з політиком Іваном Гелем на Личаківському цвинтарі у Львові у п’ятницю, 18 березня. Його поховали неподалік могили провідника ОУН-УПА Романа Шухевича
Родичі прощаються з політиком Іваном Гелем на Личаківському цвинтарі у Львові у п’ятницю, 18 березня. Його поховали неподалік могили провідника ОУН-УПА Романа Шухевича

"Погіршення Іван відчув у жовтні. Пережив інсульт, та ще й мав цукровий діабет. Він сповідався у мене в жовтні востаннє. Ще тоді був при світлому розумі. Знав, що вмирає, і смерті не боявся. Але казав: "Михайло, є ще кавалок надії, що трохи поживу. Ще статті маю написати", — розповідає отець Михайло Нискогуз, 58 років. Він товаришував із покійним 73-річним Іваном Гелем.

Прощалися з дисидентом, правозахисником, політиком 18 березня у Львові.

Опівдні завершується панахида у храмі Святого Юра. На подвір'ї церкви близько тисячі людей, переважно пенсіонери. Курсанти Академії сухопутних військ виносять із собору хрест, вінки та домовину з тілом покійного. Люди сідають у дев'ять маршруток, аби їхати на цвинтар. Усі не вміщаються.

— Востаннє я його бачила у серпні минулого року, — каже односельчанка Мар'яна Латик, 63 роки. — Він іще такий справний був, усміхнений. Зустрілися на сільському кладовищі у Кліцьку (село на Львівщині, де народився Іван Гель. — "ГПУ"). Там гробівець його всієї родини. У селі з найближчих родичів у нього нікого не лишилося. Хата пусткою стоїть. Хай би його біля родини поховали, а не у Львові.

— Його жінка, Марія, свята майже. Вона поряд із ним усе життя була. Як він колись сидів у Мордовії, вона чекала його. А коли взнала, що йому ще п'ять років звідти виїжджати не можна, поїхала й жила з ним там. Як він у лікарні останні дні лежав, я кажу їй: "Марійко, ти вже ж немолода, відпочинь". Та вона ж слухати не хотіла. Сама доглядала за ним, годувала, перевертала. Ще дочка помагала, — говорить Марія, родичка дружини Геля.

На Личаківському цвинтарі до мікрофона по черзі підходять міський голова Андрій Садовий, нардеп-"нунсівець" Володимир В'язівський, письменник Ігор Калинець.

— 17 вересня 1989 року Іван Гель зумів організувати масовий похід сотень тисяч вірних УГКЦ історичним центром Львова до собору Святого Юра. Це сприяло поваленню більшовицької системи в місті. Цього ми не забудемо, Йване, — каже Богдан Горинь, 75 років, політв'язень і товариш покійного.

— Ти Цимбалюка бачив? Ні? — перешіптуються чоловіки під час промови Гориня. — Уся влада прийшла, а губернатора нема. Не поважає наших патріотів.

— Може, не міг прийти, — відповідає другий. — Чув, він усі автобуси організував на похорон. Правда, про поминальний обід влада не подумала. Казали, не буде поминок.

За антирадянську пропаганду Іван Гель провів в ув'язненні 16 років, на засланні — п'ять. Поховали його біля могили Григорія Васьковича, члена проводу ОУН Західної України. Неподалік похоронений провідник ОУН-УПА Роман Шухевич.

Зараз ви читаєте новину «"Вся влада прийшла на похорон, а губернатора нема. Не поважає наших патріотів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі