середа, 16 липня 2008 07:07

Вступники "рвуться" на міжнародну економіку

15 липня національні виші закінчили приймати документи та сертифікати незалежного тестування від абітурієнтів. Тепер проводитимуть внутрішні іспити. В інших навчальних закладах вступна кампанія триває до 22 липня.

В університетах значний наплив абітурієнтів. Реєструють чи не утричі більше заяв, ніж у попередні роки.

— Цього року в нас найбільше заяв за 16 років існування академії, — розповідає секретар приймальної комісії Києво-Могилянської академії В"ячеслав Невінчаний, 52 роки. До цього ВНЗ документи подали 3 тис. 967 чоловік. Торік було на 600 менше. — Однак 80 відсотків документів — копії. Тобто через сертифікатний вступ абітурієнти здають документи в кілька вузів.

Найпопулярніший напрям в академії — фінанси і кредит. На одне місце претендують 17 чоловік. Найменший конкурс на фізику та хімію: по дві людини на місце.

У Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка найбільший конкурс — на міжнародну економіку. На одне місце хочуть потрапити 43 людини.  

— Найбільша проблема цієї вступної кампанії — забагато медалістів, пільговиків та слухачів довузівської підготовки. Це близько 60 відсотків від усіх вступників, — зазначає Андрій Гевко, 27 років, координатор освітніх програм громадської організації "Опора", яка належить до коаліції "Громадський моніторинг", що відстежує цьогорічну вступну кампанію. — Так усі вузи Житомирщини та Чернігівщини забиті "чорнобильцями". Цю категорію за законом приймають без внутрішніх вступних. Через це діти, які мають високий бал по сертифікатах, навряд зможуть пройти — не буде місць. По сертифікатному вступу реально пройде лише 30 відсотків абітурієнтів.

За чутками, щоб цього року вступити до Київського університету на контракт, треба дати хабара стільки ж, як і на бюджет — 10 тис. євро. У Львівський університет ім. Франка слід заплатити $7–15 тис.

Зараз ви читаєте новину «Вступники "рвуться" на міжнародну економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі