вівторок, 10 лютого 2009 16:54

Восьмикласники навчалися без підручників

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Від вересня восьмикласники з Маріуполя на Донеччині, які навчаються за новою 12-річною програмою у російськомовних класах, ходили до школи з напівпорожніми рюкзаками. У них не було підручників.

— Ох і важко нам довелося, — зітхає Людмила Мединська, 63 роки, заступник директора Маріупольської загальноосвітньої школи N7. — Вчителі виверталися, як могли: користувалися старими посібниками, за програмою 11-річної школи. А цього робити не можна. Надиктовували дітям конспекти. Ото учні були вимушені робити домашнє завдання за матеріалом, законспектованим у зошитах. Так тривало з вересня минулого року. Лише з понеділка нарешті привезли підручники, яких бракувало: з біології, фізики, геометрії, алгебри, праці та співу. Частину вже роздали школярам.

У маріупольських школах кажуть, перебої в поставках підручників траплялися й у попередні роки. Але так довго чекати ще не доводилося. Цього разу управління освіти міськради не вчасно заплатило за їхню доставку. Так сталося через затримку бюджетного фінансування. Тому підручники припадали пилом на складі.

Як пояснила "ГПУ" Тетяна Кустенко, 60 років, директор міського науково-методичного центру управління освіти міськради, суму проплати місто погодило в грудні 2008-го. Саме  цього місяця раптово припинилися надходження до бюджету Маріуполя. Перерахувати 43 тис. 114 грн і 80 коп. маріупольській фірмі "Наталі плюс", що відповідає за доставку підручників, вдалося лише днями.

— Як тільки гроші зайшли на рахунок, — каже керівник "Наталі плюс" Герман Прилипко, 45 років, — то людей одразу викликали з безкоштовних відпусток, купили солярку і швиденько все розкидали. Кілька тисяч підручників завантажили у фури і розвозять тепер містом. 80 відсотків книг уже доставили у школи Жовтневого, Приморського, Орджонікідзенського районів Маріуполя. Потім їх отримають і школярі останнього в списку Іллічівського району.

Зараз ви читаєте новину «Восьмикласники навчалися без підручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі